Heeft u vragen? Neem direct contact op

Laatste Nieuws

22 juni

Eaton's PowerXL DC1-frequentieregelaar biedt meer functionaliteit

Eaton heeft zijn serie compacte PowerXL DC1-frequentieregelaars uitgebreid met nieuwe functionaliteiten. Het power managementbedrijf heeft zijn beproefde DC1-serie uitgebreid. Deze is nu verkrijgbaar en wordt gekenmerkt door zijn robuuste uitvoering.

Evenals de frequentieregelaars uit de DA1-serie ondersteunt de PowerXL DC1 nu ook alle typen uiterst efficiënte IE4-motoren, waaronder permanente magneet-, borstelloze DC- en synchrone reluctantiemotoren.Net als zijn voorganger is het ‘uitgebreide’ DC1-model eenvoudig in gebruik. Er hoeven slechts enkele motorgegevens te worden ingevoerd voor autotuning.

Naast de U/f -regeling is de optionele sensorloze vectorbesturing (SLV) een nieuwe functie. Hierdoor is er bij een lagere snelheid, indien nodig, een groot koppel beschikbaar, evenals een hoge toerentalstabiliteit. Hierdoor kan hij ook in andere toepassingen met extreme belastingswisselingen gebruikt worden.

De ‘firemode’ is met name handig voor HVAC-toepassingen waarbij de standaard fout- en waarschuwingssignalen worden genegeerd. Bij gebruik in een rookafzuiginstallatie blijft de DC1 bijvoorbeeld gewoon werken om zoveel mogelijk rook uit het gebouw af te voeren.

Het toepassingsgebied van de DC1 wordt nog verder uitgebreid dankzij extra functies: voor pompinstallaties kan er bijvoorbeeld een tweede versnelling of vertraging worden ingesteld. De DC1 schakelt daar naartoe over indien er een bepaalde frequentie wordt bereikt. Daarnaast zorgt AC flux-braking ervoor dat de motor beter stopt zonder dat daarvoor een remweerstand nodig is.

Er zijn meer dan 30 nieuwe controleparameters toegevoegd waardoor er meer statusinformatie verkregen wordt en het stellen van diagnoses verbeterd kan worden.

Een voorbeeld daarvan is een kWh-weergave waarmee het stroomverbruik van de aandrijving kan worden vastgesteld. De gebruiker kan eveneens variabelen, zoals de bedrijfsuren van de ventilator, de interne temperatuur of de foutenteller voor overstroom, onder- en overspanning en overtemperatuur meten.

Net als zijn voorgangers zijn de DC1-aandrijvingen met variabele frequentie snel en eenvoudig in gebruik te nemen; er hoeven slechts 14 standaard parameters ingesteld te worden voor een eenvoudige set-up. Voor complexere toepassingen worden extra parameters opgeslagen in het uitgebreide of geavanceerde parameterveld. Als de parameterinstellingen eenmaal zijn ingelezen, kunnen deze ook naar andere apparaten worden verstuurd. Daardoor zijn de frequentieregelaars met name zeer geschikt voor serie-toepassingen.

De frequentieregelaars uit de DC1-serie zijn bovendien extreem robuust. Extra coating beschermt de elektronica tegen vocht, stof, chemische stoffen en extreme temperaturen. Dit vergroot de betrouwbaarheid en verlengt de levensduur van het apparaat.

De nieuwe frequentieregelaars zijn 100% backwards compatibele met de vorige generatie. Hierdoor kunnen zij eenvoudig worden geïmplementeerd in de bestaande toepassingen, en hoeven er geen aanpassingen gedaan te worden aan de kast, de montagematen (boorgaten) of de bedieningseisen. Alle bestaande accessoires, zoals smoorspoelen, I/O -uitbreidingsmodules of SmartWire-DT-modules, kunt u blijven gebruiken. Er zijn alleen nieuwe versies van de geheugenstick en van de externe bedieningseenheid nodig.

De DC1 is verkrijgbaar in vier afmetingen met IP20-bescherming binnen het vermogensbereik tot 22 kW. Voor beschermingsgraad IP66 zijn er drie maten beschikbaar met een vermogensbereik tot 7,5 kW. Naast de standaard ModbusRTU- en CANopen-interfaces kan het gehele productaanbod ook optioneel worden aangesloten op het intelligente SmartWire-DT-communicatiesysteem.

De nieuwe apparaten worden geïntegreerd in Eaton's uitgebreide serie energie-efficiënte oplossingen voor motoren. De PowerXL Selectie-hulp kan gebruikt worden om snel en eenvoudig voor een bepaalde toepassing de juiste aandrijving te selecteren. De online configuratietool geeft het bijbehorende artikelnummer weer, inclusief die van de bijbehorende schakelcomponenten, installatiebeveiligingen, spoelen en filters. De PowerXL Selectie-hulp is beschikbaar op:www.eaton.eu/config/powerxl

Kijk voor meer informatie over Eaton’s energie-efficiënte aandrijfoplossingen opwww.eaton.nl/moem-ee