Heeft u vragen? Neem direct contact op

Laatste Nieuws

22 juni

Mens-robot samenwerking centraal tijdens Vision, Robotics & Motion 2017

Op de door Mikorcentrum georganiseerde vakbeurs Vision, Robotics & Motion, kwamen op 14 en 15 juni zo’n 1300 bezoekers af. Centraal thema was de groeiende samenwerking tussen mens en robot in de industrie.

Robotica krijgt een steeds grotere en duidelijker rol in de industrie. De toegankelijkheid van robotica is echter fors groter geworden. Waar het werken met robots voorheen een complexe aangelegenheid was met veel programmeren, wordt het steeds gemakkelijker om met robots aan de slag te gaan.

 

“Er zijn zelflerende robots en robots die aangestuurd worden door gedrag te kopiëren,” legt Michiel Beerens, Manager Vision, Robotics & Motion, uit. “Dankzij deze vergrote toegankelijkheid, wordt de samenwerking tussen mens en robot steeds intensiever en vindt er een verschuiving plaats naar een nieuwe generatie robots: de collaboratieve robot (cobot), die naast of met mensen werkt”. Deze versterkte samenwerking stond dit jaar centraal tijdens de beurs, die dit jaar 25% meer bezoekers ontving dan de vorige editie in 2016.

Dat de robot de mens niet gaat vervangen, is inmiddels wel duidelijk, ook binnen de industrie. Sterker nog, robotiseren is zelfs mensenwerk, stelde Piet Mosterd van AWL-Techniek tijdens zijn keynote. Om voorop te blijven lopen, zijn de juiste mensen en de juiste scholing nodig. Het nieuwe brancheplatform Holland Robotics kan daar een belangrijke rol in spelen, zo stelde oprichter Willem Endhoven in zijn lezing.

 

Visiontechnologie begint steeds belangrijker te worden in de industrie en deze techniek was  dan ook goed vertegenwoordigd, zowel in het lezingenprogramma als op de beursvloer. Kanter van Deurzen (Delft Robotics) vertelde het publiek tijdens zijn keynote welke grote ontwikkelingen er dit jaar aan komen binnen de visiontechnologie. Door zelflerende algoritmen kan machine vision in steeds complexere situaties worden ingezet; van het herkennen van personen tot het plukken van tomaten.  

 

Michiel Beerens vertelt tot slot: “De ontwikkelingen gaan razendsnel en er vinden fantastische, disruptieve innovaties plaats. Ik ben trots dat we met deze beurs slimme ingenieurs en uitvinders een podium kunnen geven om over hun ontdekkingen te vertellen.”  

Vision, Robotics & Motion 2018

De volgende editie staat gepland op 6 en 7 juni 2018. Via de website www.vision-robotics.nlhouden wij u graag op de hoogte.