Heeft u vragen? Neem direct contact op

Laatste Nieuws

07 aug

Cyberaanvallen: groot deel van bedrijven heeft geen flauw idee


Cyberterrorisme is een serieuze en zeer actuele bedreiging. Toch is het opvallend dat slechts de helft van alle productiebedrijven in de Benelux weet of hun industriële netwerk kwetsbaar is voor cybercriminaliteit.


Door Eric van Nispen, WonderWare


Ondanks dat het nieuws momenteel bijna dagelijks melding maakt van nieuwe aanvallen van cyberterroristen die alles platleggen, lijken productiebedrijven amper bezorgd om hun industriële netwerk. Het is ongelooflijk, hoe er blind op wordt vertrouwd dat het netwerk waar de PLC’s, SCADA’s, Historians en controllers aan gekoppeld zijn - de apparatuur die al jarenlang zorgt dat de productie blijft draaien en daarmee revenuen genereert - feilloos doordraait.  

De meeste productiebedrijven in de Benelux hebben aan de IT-kant hun zaakjes redelijk op orde; daar werkt men met de laatste patches en recente hardware. Aan de OT-kant zie je nog heel veel systemen die geïnstalleerd zijn in de tijd dat het woord cybersecurity nog niet eens bestond en dat is uiterst risicovol.

Persoonlijk kan ik me werkelijk niet voorstellen dat een productiedirecteur zichzelf niet de vraag stelt of zijn productieomgeving gevaar loopt. Mijn advies? Ken je zwakheden, dan kun je je wapenen tegen cyberaanvallen!

Het is uiterst eenvoudig om de kwetsbaarheden van het OT-netwerk in kaart te brengen. Slechts een halve dag, met specialistische apparatuur, passief luisteren naar de communicatie over dit industriële netwerk. Het bewezen systeem genereert volledig automatisch een rapport waarin de aangetroffen apparatuur staat weergegeven inclusief de kwetsbaarheden én wat er moet worden gedaan om het netwerk te beschermen.

Voor de investering moet je het niet laten, deze bedraagt slechts 7.950 euro.

Benieuwd hoe zo’n rapport eruitziet? Download hier het Vulnerability Assessment Rapport.