Shell Pernis (foto: Shell).

Shell voert van eind januari tot eind juni onderhoud uit aan zijn olieraffinaderij in Pernis. Zo gaan 2500 extra contractors aan de slag om installaties van binnen en buiten te inspecteren, schoon te maken en onderdelen te vervangen. “De onderhoudsstop verbetert de procesveiligheid en betrouwbaarheid van de installaties nog verder en geeft gelegenheid om wettelijk verplichte inspecties en reparaties uit te voeren”, zegt de Shell-woordvoerder.

De raffinaderij in Pernis is de oudste en grootste van Europa. Normaal werken er zo’n 1.900 mensen, maar door de onderhoudsstop gaan er 2500 extra contractors aan het werk. Het merendeel hiervan, 90 procent, werkt voor Nederlandse bedrijven. Zij halen de medewerkers uit de hele EU, waaronder Nederland, maar vooral uit Oost-Europa, zoals Roemenië en Bulgarije.

Raffinaderij blijft operationeel

De raffinaderij blijft operationeel. Op het terrein in Pernis staan 60 fabrieken staan waarvan veel ‘redundant’ zijn. Het betekent dat als een fabriek in onderhoud gaat, een andere installatie de productie kan overnemen. Waar dat niet mogelijk is, levert Shell zolang uit voorraad die het bedrijf vooraf heeft opgebouwd.

Geen inspectierobots

Shell zet geen inspectierobots in bij de onderhoudsstop. Volgens de woordvoerder heeft Shell in Pernis geen activiteiten waar robots meerwaarde bieden. Shell doet er samen met de aannemers alles aan om het werk met zo min mogelijk ongemak voor de omgeving te laten verlopen. Toch is het mogelijk dat omwonenden overlast ondervinden, bijvoorbeeld door fakkelen. Volgens planning zijn de werkzaamheden eind juni helemaal afgerond en zijn de fabrieken weer klaar voor de toekomst.