3 tips voor het optimaliseren van jouw wagenpark

Steeds meer bedrijven maken gebruik van voertuigen. Bijvoorbeeld om diensten te kunnen verrichten, maar ook om producten te vervoeren. Nederland is een waar transportland. We zijn klein en moeten het dus vaak hebben van klanten over de grens. Dit betekent ook dat er veel vervoerd moet worden. Dat levert echter nog wel eens de nodige problemen op. Als het wagenpark de primaire bron van activiteiten binnen het bedrijf is, is het van belang dat deze 100% geoptimaliseerd wordt. Nodig om niet alleen effectiever transport te kunnen leveren, maar ook om op de lange termijn geld te besparen.

Wanneer het wagenpark een groot deel van jouw inkomsten betreft, wil je dat deze op rolletjes loopt. Heb je echter het gevoel dat dit beter zou kunnen? Of zijn er door de jaren heen enkele knelpunten duidelijk geweest en heb je geen idee hoe je deze moet oplossen? Dan hopen we je met behulp van de volgende drie tips voor het optimaliseren van jouw wagenpark op weg te helpen.

1.      Lees alle regels goed door

Er zijn met betrekking tot logistiek en transport heel veel landelijke en Europese regels waar je je aan dient te houden als bedrijf. Doe je dit niet, dan kan hier een lelijke boete op komen te staan. Er zijn van die regels die bijna vanzelfsprekend lijken. Denk bijvoorbeeld aan de noodzaak om een tachograaf in elk voertuig te plaatsen. Nodig om rust- en rijtijden te registreren en veelal boetes te voorkomen. Als je zeker weet dat je aan alle regels voldoet, kan je verder gaan kijken om het wagenpark te optimaliseren. Veiligheid moet echter altijd op de eerste plaats staan.

2.      Voertuigvolgsystemen

Maak gebruik van voertuigvolgsystemen van Webfleet om zo alle voertuigen binnen het wagenpark te kunnen volgen. Dit dient niet alleen ter controle van de chauffeurs, maar ook om ritten efficiënter in te delen. Handig bijvoorbeeld voor bedrijven die van klant naar klant reizen. Wanneer er plotseling een spoedklus binnenkomt, weet jij precies wie hier het dichtst in de buurt is om langs te rijden. Op die manier wordt er niet onnodig omgereden en zal brandstof worden bespaard.

3.      Gebruik nooit meer voertuigen dan nodig is

Neem het volledige wagenpark eens goed onder de loep. Hoeveel voertuigen zijn er op dit moment aanwezig? Worden deze ook allemaal gebruikt? Zijn er ook wagens die bijvoorbeeld halfvol worden afgeladen om een lange rit te maken? Besef goed dat voertuigen die niet optimaal worden bezet meer geld kosten. Daarom is het belangrijk dat je het aantal voertuigen kritisch beoordeeld. Kom je ook uit met minder? Dan is het goed om een kleiner aantal over te houden.

Begin je pas net met eigen transport binnen jouw bedrijf? Begin dan altijd heel klein. Je wil niet de kosten voor meer voertuigen dan je gebruikt. Als het eenmaal goed loopt, kan je altijd op een later moment nog uitbreiden.