Succes in de derde generatie

Georg Endress

Het was een onwaarschijnlijk tweetal dat in 1953 samenkwam om een bedrijf op te richten: aan de ene kant de Zwitserse ingenieur Georg H. Endress, net 29 jaar, en aan de andere kant de Duitser Ludwig Hauser, 58 jaar en hoofd van een coöperatieve bank. Maar de twee vulden elkaar perfect aan. De visie en gedrevenheid van de één waren even belangrijk voor het succes als de voorzichtigheid en ervaring van de ander.

Van huiskamer naar de wereld

Op 1 februari ging L Hauser KG van start. Het nog prille bedrijf werd gevestigd in het appartement van Ludwig Hauser in Lörrach in Duitsland, gefinancierd met een bescheiden startkapitaal van 2.000 Duitse Mark. Het bedrijf werd genoemd naar de vrouw van Ludwig Hauser, Luise, die als aandeelhouder stond geregistreerd in het handelsregister.

Het bedrijf begon met de verkoop van innovatieve elektronische niveausensoren die een niche in de markt vulden. Het duurde niet lang voordat Georg Endress zelf instrumenten begon te ontwikkelen. In 1955 registreerde hij zijn eerste patent bij wat nu bekend staat als het Zwitserse Federale Instituut voor Intellectuele Eigendom.

Nieuwe markten

In 1957 ging het bedrijf verder onder de naam Endress+Hauser – en maakte een sterke groei door. Het bedrijf maakte in steeds meer nieuwe markten naamsbekendheid. Georg Endress vergeleek zijn aanpak met het 'uitrollen van deeg'. Hij breidde het portfolio voortdurend uit door nieuwe meetprincipes toe te voegen en zocht zakelijke kansen in andere landen. De eerste buitenlandse dochteronderneming werd in 1960 in Nederland opgericht. Andere verkoopcentra volgden vrijwel elk jaar.

Heb je interesse in vacatures binnen de industrie? Klik dan hier op  industrie vacatures.