Vlaamse parlement verwijt 3M traagheid

pfas

Volgens pfas-opdrachthouder Karl Vrancken (https://www.vlaanderen.be/pfas-vervuiling/eindrapport-opdrachthouder) , die gedurende anderhalf de uitdagingen rondom het uitfaseren van pfas onderzocht, staat de (Vlaamse) industrie ‘heel sterk op de rem’ als het gaat om het uitfaseren van persistente stoffen.

Op maat

Vrancken presenteerde afgelopen december zijn bevindingen aan het Vlaamse parlement. Volgens de onderzoeker zijn aangescherpte bodemnormen voor pfas noodzakelijk. Het Vlaamse parlement stemde daarmee in. Ook pleitte Vrancken voor differentiatie van de normen: die zouden per bedrijf en per omgeving op maat moeten worden gemaakt. “Je moet kijken naar de gezondheid van de omwonenden en kijken of er nog ruimte is voor bijkomende verontreiniging. In Zwijndrecht, bijvoorbeeld, kan je dan strenge eisen stellen, maar op andere plaatsen kan je misschien bredere normen hanteren”, zo valt te lezen in De Tijd.

In gebreke

De productie van pfas dient volgens Vrancken te stoppen, tenzij de toepassing echt essentieel is. Toch bemerkt de onderzoeker bij de (Vlaamse) industrie weinig voortgang. 3M stopte in het Belgische Zwijndrecht weliswaar met de productie van pfas, maar staat inmiddels stevig op de rem als het om de sanering van de terreinen in Zwijndrecht gaat. Het bedrijf is inmiddels in gebreke gesteld.