Danone aangeklaagd wegens gebruik plastic

Danone

Het Franse Danone is aangeklaagd door een drietal milieu-organisaties. Volgens de aanklagers doet het bedrijf te weinig om het gebruik van plastic te verminderen.

Danone is in Nederland vooral bekend van de toetjes, maar het Franse bedrijf levert talloze andere zuivelproducten, flessenwater, medische voeding en andere zaken. Danone wordt gedagvaard omdat het volgens de aanklagers niet voldoet aan een in 2017 aangenomen Franse wet, die stelt dat grote ondernemingen verplicht zijn maatregelen te nemen tegen negatieve effecten van de bedrijfsvoering op (onder andere) het klimaat. De wet geldt voor bedrijven die meer dan 5000 werknemers hebben. 

Meer plastic?

Volgens de aanklagers doet Danone te weinig om het gebruik van plastic te verminderen. Tussen 2020 en 2021 is het bedrijf meer plastic gaan gebruiken, waar de tendens juist naar beneden zou moeten gaan. Volgens de aanklagers is het daarom maar zeer de vraag of Danone werkelijk van plan is het gebruik van plastic te verminderen. Ook in het actieplan van de fabrikant wordt, opvallend genoeg, niet gerept over plastic.

Minder plastic?

Volgens Danone is het bedrijf wel degelijk bezig het gebruik van plastic te verminderen. Zo wil Danone in 2025 alle verpakkingen ofwel recyclebaar, herbuikbaar of te composteren hebben gemaakt. Het verbruik van plastic zou volgens Danone tussen 2018 en 2021 bovendien met 12% zijn verminderd. Op dit moment gebruikt het bedrijf zo’n 700.000 ton plastic per jaar.