Modulair SMC-ventiel maakt persluchtproces veiliger

Het in- of uitschakelen van de persluchtvoorziening in machines en installaties gebeurt vaak handmatig met een afsluitklep. Om het proces op een hoger niveau efficiënter te kunnen regelen, heeft SMC een modulair ventiel (VP546E/746E serie) ontwikkeld dat centraal of decentraal onderhoud mogelijk maakt. Het ventiel is geschikt voor iedere pneumatische toepassing met luchtverzorgingsapparatuur, waarbij de druk in de leiding wordt uitgeschakeld.

In pneumatische toepassingen is de betrouwbaarheid van het proces afhankelijk van het filteren, drogen en regelen van perslucht met een luchtverzorgingsunit, zoals de AC-D serie van SMC. Ook de levensduur van machines en systemen en de kwaliteitsborging van producten worden beïnvloed door de kwaliteit van een FRL-unit.

Meer controle en veiligheid

Het nieuwe 3/2-poort ventiel van SMC maakt het persluchtproces beter beheersbaar én veiliger, onder meer dankzij de ingebouwde terugslagklep die drukverliezen voorkomt. De ontluchting van machines en systemen kan vanaf een externe locatie worden geregeld en geautomatiseerd via elektrische aansluiting met DIN-stekkers. Het ventiel kan eenvoudig op een PLC worden aangesloten en zo in het proces worden geïntegreerd, in plaats van het handmatig in- en uitschakelen van de persluchtvoorziening. Tegelijkertijd is het stroomverbruik slechts 0,35 W.

Opties zoals een externe geluidsdemper en een softstartfunctie maken het proces nog betrouwbaarder en bieden operators een veiliger en rustiger werkplek. De softstartfunctie zorgt voor een langzame, veilige drukopbouw. Dit voorkomt ongelukken door snelle of ongecontroleerde bewegingen, terwijl slijtage van machineonderdelen wordt beperkt.

Ruimtebesparend en onderhoudsarm

Dankzij het modulaire ontwerp in de vorm van een gecombineerde FRL-unit is minder installatieruimte en leidingwerk noodzakelijk. De VP546E/746E serie kan via montagebeugels (Y300(T)-D voor AC30-D en Y400(T)-D voor AC40-D) direct op de modulaire AC-D-luchtverzorgingsunit worden gemonteerd, waardoor zowel montage als demontage snel en eenvoudig plaatsvindt. Bovendien is de montage zeer flexibel, omdat de stromingsrichting instelbaar is. Het SMC-ventiel biedt bescherming tegen stof en vocht en voldoet aan beschermingsklasse IP65.