Avantium gaat partnerschap met Origin Materials aan om massaproductie FDCA en PEF te versnellen

Avantium

Avantium gaat samenwerken met Origin Materials om de massaproductie van het plantaardige FDCA. Met die stof kan het biopolymeer PEF worden vervaardigd.

FDCA, furaandicarbonzuur, is de belangrijkste bouwsteen voor de biopolymeer PEF: polyethyleenfuraanoaat. PEF is een plantaardige kunststof die volledig te recyclen is en uitermate veel functionaliteit te bieden heeft. Het materiaal kan worden ingezet in verpakkingen, flessen, textiel, folies en vezels. 

Combinatie van technologie

Door de samenwerking tussen de twee bedrijven kunnen technologieën efficiënt worden gecombineerd. Zo zorgt de YXY Technologie van Avantium voor de omzetting van plantaardige suikers naar FDCA. Origin levert technologie die koolstof in duurzame houtresten omzet naar CMF, chloormethylfurfural. De combinatie van beide technologieën leidt tot de mogelijkheid om CMF om te zetten naar FDCA. 

Avantium is op dit moment bezig met de bouw van ‘s wereld eerste FDCA flagship plant. Hier zal op commerciële schaal FDCA worden geproduceerd. 

Biogrondstoffen

“Wij zijn verheugd om dit strategische partnerschap aan te gaan met Origin Materials, een

gelijkgestemde partner die gecommitteerd is aan een revolutie in de chemische en

kunststofindustrie," zegt Tom van Aken, Chief Executive Officer van Avantium." De technologieën van beide ondernemingen vullen elkaar in hoge mate aan en zullen ook het gebruik van niet-eetbare, hernieuwbare grondstoffen voor de productie van FDCA en PEF mogelijk maken. Hierdoor krijgen we meer opties voor biogrondstoffen die we kunnen gebruiken voor onze technologie. We kijken ernaar uit om samen te werken aan onze gezamenlijke ambitie om de wereld over te laten schakelen op grootschalige duurzame materialen gemaakt van niet-fossiele grondstoffen."

Decarbonisatie

“We zijn verheugd om samen te werken met Avantium, een toonaangevende vernieuwer en

ontwikkelaar van duurzame chemie, aan een project met verstrekkende gevolgen,” zegt John Bissell, medeoprichter en Co-Chief Executive Officer van Origin. “Samen willen we de waarde van FDCA en een van de belangrijkste toepassingen ervan, PEF, op grote schaal naar de industrie brengen en de decarbonisatie in de hele toeleveringsketen stimuleren. Door het revolutionaire platform van Origin, dat belangrijke FDCA-precursoren zoals CMF uit duurzame houtresten kan produceren, te combineren met de YXY®-procestechnologie van Avantium, willen we de polymeren- en materialenindustrie transformeren. Deze samenwerking versnelt onze inspanningen om economische FDCA en PEF op basis van non-food op de markt te brengen.”