BASF schrapt 2600 banen

BASF

Bij BASF worden 2600 banen geschrapt door het niet meer kunnen inkopen van Russisch gas. Of er ook in Nederland ontslagen zullen vallen, is niet bekend.

BASF kan niet langer goedkoop Russisch gas inkopen en zit daardoor vast aan duurder gas van andere leveranciers. In 2022 steeg de gasrekening daardoor met het bepaald niet geringe bedrag van 2,2 miljard euro, ondanks het feit dat in hetzelfde jaar het gasverbruik met 35 procent werd verminderd. 

Onduidelijk

Het gevolg van ruim een jaar lang extreme gasprijzen is dat er moet worden gesneden in het personeelsbestand. Twee procent moet elders aan het werk. In het Duitse Ludwigshafen komt dat concreet neer op 700 banen. Of er van de 1500 banen van BASF in Nederland ook een deel zal verdwijnen, is onduidelijk.

Aandelen

BASF bezuinigt niet alleen door personeel naar huis te sturen. Het chemieconcern is ook gestopt met de inkoop van aandelen. Dat heeft vooral te maken met de verslechtering van de wereldeconomie. Het schrappen van banen en andere maatregelen, zoals deze, zullen uiteindelijk een kostenbesparing van 500 miljoen euro per jaar moeten opleveren.