Yale Professor Sonnenfeld: DSM moet onmiddellijk weg uit Rusland

Door in Rusland aanwezig te zijn, financiert DSM de Russische oorlogsvoering, zo meent Yale professor Jeffrey Sonnenfeld. Dagblad De Limburger sprak met de hoogleraar.

DSM vertrok na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne terug uit Rusland met betrekking tot de productie van plastic. Een andere belangrijke poot van DSM, namelijk de productie van voedingsingrediënten, ging wel door in Rusland. De Amerikaanse hoogleraar Jeffrey Sonnenfeld houdt een lijst bij van ondernemingen die nog steeds in Rusland actief zijn. DSM staat daar dus ook op.

Bij DSM in Rusland werken ongeveer 150 mensen. In de republiek Tatarstan is het Nederlandse bedrijf inmiddels zo’n tien jaar actief. DSM is overigens niet het enige bedrijf dat nog actief is in Rusland. Ook Philips, Heineken, Bavaria en Douwe Egberts zijn nog altijd actief in het land.

DSM meldt aan De Limburger dat ‘toegang tot essentiële basisproducten een basisrecht is voor iedereen, ook voor mensen in Rusland’. Volgens Sonnenfeld klopt dat niet. De hoogleraar meent dat door actief te blijven in Rusland niet alleen de oorlogsmachine van Poetin wordt gefinancierd, maar dat daarmee ook indirect goedkeuring wordt gegeven voor de massaslachting in Oekraïne.  

Heb je interesse in vacatures binnen de industrie? Klik dan hier op industrie vacatures.