Er komt fabriek voor waterstof in poedervorm in Amsterdam

Waterstofpoeder

Er komt wellicht een fabriek in de Amsterdamse haven waar waterstofpoeder zal worden geproduceerd. Electriq Global en Zenith Energy tekenden daarvoor een intentieverklaring.

Door kaliumpoeder en water in een generator te stoppen, die van stroom wordt voorzien door bijvoorbeeld windmolens, kan groene waterstofpoeder worden geproduceerd. Het poeder wordt in pellets geperst en zodra de pellets in aanraking komen met water in een katalysator ontstaat waterstof. Volgens de CEO van Electriq Global, Baruch Halpert, is het laten vrijkomen van de waterstof ‘net zo simpel als koffiezetten’.

Voor het bovenstaande proces lijkt er een fabriek te komen in de Amsterdamse haven. Waterstofspecialist Electriq Global en Zenith Energy tekenden onlangs een intentieverklaring om op Nederlandse bodem een dergelijke fabriek te realiseren. 

Opslag en transport

Een van de grote voordelen van de pellets ten opzichte van vloeibare waterstof, is dat transport en opslag veel makkelijker zijn te realiseren. En ook het gebruik van het poeder in de katalysator is decentraal gemakkelijk te realiseren. Op plaatsen waar nu nog fossiele brandstofgeneratoren worden gebruikt voor de opwekking van elektriciteit, zou de poedervormige waterstof een uitkomst bieden, menen beide bedrijven.