Wellicht toch toekomst voor synthetische autobrandstoffen

verbrandingsmotor

Hoewel het er vorig jaar op leek dat de verbrandingsmotor in de auto zijn langste tijd had gehad, houden de Duitsers en Italianen nu de deur nog op een kier. 

Per 2035 zouden er in geen Europa geen nieuwe auto’s meer met een verbrandingsmotor mogen worden geproduceerd en verkocht. Deze week zou de laatste formele stemming plaatsvinden, maar door een draai van de Duitsers en Italianen wordt het voorstel toch niet aangenomen. De landen willen de deur op een kier houden voor verbrandingsmotoren.

Vorig jaar bereikte de EU nog overeenstemming over de verbrandingsmotoren in auto’s: alleen Polen stemde tegen. Maar nu lijkt die situatie toch veranderd te zijn. Zowel de Duitsers als Italianen stemden het voorstel weg. En dat hoeft niet perse slecht nieuws voor het klimaat te zijn.

Synthetische brandstof

De nieuwe wet had de deur voor het gebruik van synthetische brandstoffen op slot gegooid. Die zouden namelijk niet worden uitgesloten van de regel. Volgens Volkert Wissing, de Duitse minister van transport, moeten alle mogelijkheden om de netto uitstoot van verkeer te reduceren worden aangegrepen: bijvoorbeeld door gebruik te maken van synthetische brandstoffen.

Schoorvoetend

De autoproducerende landen (waaronder Duitsland en Italië) waren al niet bijzonder enthousiast over het EU plan, maar gingen vorig jaar toch schoorvoetend (informeel) akkoord. Dat het akkoord zo vlak voor de eindstemming ten gronde gaat, is dan ook vrij uitzonderlijk. 

Kans

De toekomst van synthetische brandstoffen leek vorig jaar te stranden met de voorgenomen wet, maar wellicht is er toch nog een kans. In een interview met het FD zegt GroenLinks Europarlementariër Bas Eickhout dat autofabrikanten zelf niet veel zien in synthetische brandstoffen, maar dat het vooral de toeleveranciers zijn die toekomst zien in synthetische diesels en benzines. Volgens Eickhout zullen voertuigen op synthetische brandstof het afleggen qua prestaties ten opzichte van elektrische auto’s. Bovendien zal de brandstof ‘ongelofelijk duur’ zijn.

Feit is: er is een compleet, modern wagenpark in de transportsector dat nu op diesel rijdt. Door in te zetten op betaalbare synthetische brandstof hoeft dat wagenpark niet op korte termijn vervangen te worden en wordt er toch significante uitstootwinst behaald.