Nederlandse industrie groeide harder dan overige eurolanden

Nederlandse industrie

Sinds het einde van 2019 is de Nederlandse industrie significant harder gegroeid dan de overige eurolanden. Dat zit hem onder andere in de samenstelling van de sector.

Tussen 2019 en 2022 groeide de Nederlandse industrie beduidend harder dan de overige eurolanden. Waar de gemiddelde groei 5% bedroeg, lag die in Nederland op maar liefst 11%. De grootste producerende landen, Duitsland en Frankrijk, produceerden in 2022 nog steeds onder het pre-corona niveau.

Verklaringen

Er zijn twee verklaringen voor de sterke groei. De eerste is de samenstelling van de Nederlandse industrie. Nederland heeft een grote machinebouw-industrie en die subsector floreerde de afgelopen jaren. Een sector die het juist slecht deed, is de auto-industrie, maar die is in Nederland juist weer ondervertegenwoordigd.

Machines, machines

Ten tweede: de goed presterende subsectoren, die het in omringende eurolanden ook goed doen, groeien in Nederland nog harder dan in de omringende landen. Dat geldt vooral voor de machinebouwers. Nederland bouwt vooral veel landbouwmachines, machines voor de logistiek en machines voor de lithografie.