Chief Information Officer

Volgens Jörg Gigler, directeur TKI Nieuw Gas van de topsector Energie, is het een slim idee om elk waterstofproject een Chief Information Officer (CIO) toe te wijzen. Dat schrijft hij in een column voor Change Inc.

Nu de waterstofeconomie steeds dichterbij komt en waterstofprojecten steeds vaker concreet worden, is het tijd dat waterstofprojecten een eigen CIO krijgen, vindt Gigler. Zij zouden namelijk de onmisbare schakel kunnen vormen in het succes van de waterstofprojecten.

Best en worst practices

Hoewel waterstof al lange tijd ook in de industrie wordt gebruikt, staan we aan de vooravond van een complete systeemverandering. Omdat niet alles in één keer goed gaat, meent Gigler dat bedrijven hun best practices, maar ook worst practices met elkaar zouden moeten delen om de waterstofeconomie echt in een versnelling te krijgen.

Vertrouwelijk

Bedrijven zijn niet snel geneigd om vertrouwelijke informatie te delen en al helemaal niet als die informatie laat zien dat niet elk project een onverdeeld succes is geweest. Toch hoeft die vertrouwelijkheid geen probleem te zijn, meent Gigler. Volgens hem zou per project een klein deel van het beschikbare budget ter beschikking moeten worden gesteld aan een CIO plus team om ervaringen breeduit te delen. Dat geld wordt terugverdiend omdat andere projecten leren van de do’s en don’ts en de monitoring kan geheel vertrouwelijk plaatsvinden.

Bebouwde omgeving

Gigler ziet dat in de bebouwde omgeving de CIO meerwaarde oplevert bij waterstofprojecten. In deze bouwprojecten werken netbeheerders en andere partners nauw samen om ervaringen gegevens met elkaar te delen, bijvoorbeeld bij de Green Deal Waterstofwijken.