Nieuw Honyewell besturingssysteem voor operators controlekamer Delamine

De controlekamer van Delamine heeft een nieuw Honeywell besturingssysteem. Een grote stap voorwaarts volgens projectleider Jeroen Smith. “Het nieuwe systeem geeft meer informatie, biedt nieuwe mogelijkheden om het proces te monitoren en is veel eenvoudiger aan te leren. Het wordt makkelijker en overzichtelijker voor onze operators.”

Het project bestaat uit meerdere fases waarbij het bedrijf op Chemiepark Delfzijl overgaat van een Honeywell TDC-3000 systeem naar een Honeywell PKS-Experion systeem. Het verschil is dat TDC3000 is gebaseerd op een coaxiale verbinding, terwijl Experion van een ethernet verbinding gebruikmaakt.

Eerste fase

“We hebben nu de eerste fase uitgevoerd, waarbij we de operator interface hebben aangepakt”, zegt Smith. “De oorspronkelijke besturing blijft in de basis overeind staan, alleen de look-and-feel voor de operators is veranderd.”

Operators

Delamine draaide circa 25 jaar met het TDC3000 systeem van Honeywell. De operators konden op basis van drie touchscreen displays -per werkplek- de besturing uitvoeren. “Doordat ze slechts zes schermen in totaal hadden, was het lastiger om besturingsgraphics, alarmen, trends en detailinformatie tegelijkertijd te kunnen bekijken”, aldus Smith.

Acht schermen

De operators hebben in de nieuwe interface acht schermen (2×4) per werkplek tot hun beschikking. Hierdoor kunnen ze veel meer informatie tegelijkertijd tonen zonder de aandacht voor de besturingsgraphic te verliezen. “Doordat we nu met een hogere resolutie werken hebben we overzichtschema’s gemaakt waardoor de operator in één oogopslag informatie krijgt over een gehele sectie”, licht Smith toe. “Echt een vernieuwing voor de operators. Ik merk dat ze hiermee nog moeten leren werken, maar met deze feature kunnen ze een veel beter overzicht creëren om het proces beter in de gaten te houden.”

Input operators

Smith ging met operators om tafel om hun inbreng te vragen. “Hieruit kwam allerlei informatie naar voren die zo goed mogelijk in het nieuwe systeem is meegenomen. Zo kunnen ze kiezen voor één groot scherm, opgedeeld in verschillende displays of vier losse schermen die ze beter kunnen stellen.” De operators kozen vanuit ergonomische overwegingen voor vier schermen per station.

Geen kunstmatige intelligentie

Doordat de achterliggende besturing niet is gewijzigd blijven een heleboel zaken vertrouwd voor de operators. Maar doordat het in basis ‘oude’ techniek is, maakt het geen gebruik van kunstmatige intelligentie.