Een internationaal consortium investeert 13 miljoen euro in de eerste reyclingfabriek van Pryme die het bedrijf dit jaar opent in de Rotterdamse haven. De fabriek gaat jaarlijks 40.000 ton plastic afval omzetten in pyrolyse-olie. Shell gaat de pyrolyse-olie gebruiken in zijn krakers in Moerdijk en Rheinland om circulaire chemische producten te maken.
Het Circular Plastics Fund van Infinity Recycling investeerde in 2022 al 6,3 miljoen euro in Pryme. Deze onderneming bouwt een grote geavanceerde recycling fabriek in Rotterdam om plastic afvalstromen om te zetten in pyrolyse-olie. Het was de eerste investering van het fonds dat hiermee een belang van 20 procent in het bedrijf kreeg. Chemiebedrijven kunnen de pyrolyse-olie uit de installatie inzetten als vervanger voor nafta en de productie van circulaire producten.
Recycling versnellen
Met de fabriek die Pryme in Rotterdam bouwt wil de onderneming de geavanceerde recycling van plastic afval versnellen. Naar verwachting start eind dit jaar de productie in de nieuwe plant.
Het R&D-team werkte lang om het proces naar een hoger niveau te tillen. Hierbij werkte Pryme samen met een reactorfabrikant met ruim 80 jaar ervaring, legt CTO Rik van Meirhaeghe uit in een interview op de site van de onderneming. Hierdoor zorgt de reactor voor een zeer precieze en gecontroleerde toepassing van warmte bij lagere temperaturen. Het resultaat: een energiezuiniger recyclingproces.
Verontreinigingen verwijderen
Daarnaast verbeterden de onderzoekers het proces om verontreinigingen zoals chloor te verwijderen. Grote oliemaatschappijen willen dit niet in gerecyclede olie omdat het zeer corrosief is.
Bovendien kan Pryme dankzij zeer nauwkeurige sortering meer afval verwerken dan de concurrenten. Hierdoor zet het bedrijf 100 procent van het plastic afval dat het verwerkt, om in stromen met toegevoegde waarde.
“Het belangrijkste is dat we dankzij onze aanpassingen aan het proces en de installatie een zeer hoge invoer- en uitvoercapaciteit kunnen garanderen en de technologie snel kunnen opschalen. Dat is essentieel voor de haalbaarheid op de markt.”
Samenwerking
Shell Chemicals Europe en Pryme tekenden in 2021 een strategische samenwerking en afnameovereenkomst. Pryme levert de pyrolyse-olie aan Shell vanuit hun eerste fabriek in Rotterdam. Shell gaat de pyrolyse-olie van Pryme gebruiken in zijn krakers in Moerdijk en Rheinland om circulaire chemische producten te maken.
Tweede fabriek
De samenwerking voorziet ook in toekomstige leveringen vanuit een voorgestelde tweede fabriek van Pryme. Deze fabriek zal een geschatte jaarlijkse productiecapaciteit van pyrolyse-olie hebben van 350.000 ton. De ingebruikname van de tweede fabriek staat gepland voor 2024.
Sterke groep investeerders
“We zijn verheugd om deze groep sterke investeerders aan onze zijde te verwelkomen”, zegt Chris Herve, CEO van Pryme. “Net zoals eerdere investeringen van Infinity Recycling en Stichting Multistrat deuren openden en ons in staat stelden belangrijke marktkennis op te doen, verwachten we van onze nieuwe investeerders dat ze elk waardevolle ervaring en perspectieven inbrengen die helpen onze technologie verder te ontwikkelen.”
Sterke positie
Elisabeth Storm de Grave, Principal bij Invest-NL: “We zijn enthousiast dat we in Pryme investeren in nauwe samenwerking met ons portfoliofonds Infinity Recycling en LyondellBasell. Deze investeringsronde is een belangrijke mijlpaal voor het opschalen van Pryme’s geavanceerde recyclingcapaciteiten. Ze zijn van cruciaal belang voor het aanpakken van juist die delen van plastic afvalstromen die niet kunnen worden gerecycled door middel van mechanische technologieën. Met deze investering onderstrepen we duidelijk de sterke positie van Nederland om de plastic afvalcrisis het hoofd te bieden.”