lithiumproductent
Foto: Wikimedia Commons

Albemarle, ‘s werelds grootste lithiumproductent wil in Europa een lithiumfabriek realiseren. Nederland is een kandidaat voor de locatie. De nieuwe fabriek gaat zo’n 1 miljard euro kosten.

Het Amerikaanse Albemarle zoekt een plek waar lithium kan worden verwerkt. De grondstof vormt de basis voor accu’s waarin elektriciteit kan worden opgeslagen. Elektrische auto’s, motorfietsen en scooters zijn voorzien van dergelijke accu’s.

Groene mijnbouw

Albemarle heeft interesse in een verwerkingslocatie in Europa vanwege het grondstoffenbeleid van de EU. Europa wil onafhankelijker worden en vindt het daarom noodzakelijk zelfvoorzienend te worden als het om groene mijnbouw gaat. In Europa wordt (nog) geen lithium gewonnen. De nieuwe fabriek zou onder andere kunnen worden ingezet om gebruikte accu’s te recyclen.

Amsterdam of Rotterdam

Het Amerikaanse bedrijf is al bekend in Nederland. In Amsterdam staat een chemische fabriek van het bedrijf waarin grondstoffen voor de olie&gas en chemie worden geproduceerd.

Of de nieuwe fabriek ook in Amsterdam zal komen, is niet duidelijk. Rotterdam zou ook een mogelijke vestigingsplek kunnen zijn.