Shell Chemicals Park Moerdijk

Shell Chemicals Park Moerdijk wil over tien jaar tijd netto geen CO2 meer uitstoten. Dat heeft het bedrijf onlangs bekendgemaakt. Daarnaast streeft het bedrijf ook naar circulariteit. Volgend jaar wordt een fabriek in bedrijf genomen waarin plastics worden gerecycled.

“Shell Chemicals Park Moerdijk wil de energietransitie versnellen, koploper zijn in de transformatie van de Nederlandse chemische industrie en groeien door meer circulaire, koolstofarme producten te maken voor haar klanten en de maatschappij”, zegt Richard Zwinkels, General Manager van Shell Chemicals Park Moerdijk. “We hebben drie belangrijke doelen: netto-nul uitstoot binnen tien jaar, het verhogen van het gebruik van circulaire grondstoffen en grondstoffen op biologische basis en het verdubbelen van het aantal chemische producten door te investeren in nieuwe productlijnen.”

Miljarden

Om dat te bereiken moeten er de komende jaren miljarden worden geïnvesteerd. Het aantal fabrieken op Moerdijk zal waarschijnlijk verdubbelen, terwijl de netto CO2-uitstoot naar nul wordt teruggebracht.

Restgassen

Waterstof maakt een groot onderdeel uit van die verduurzaming. Er wordt gewerkt aan plannen om een fabriek te realiseren die waterstof kan produceren uit restgassen die vrijkomen bij andere productieprocessen. CO2 die vrijkomt bij de productie van waterstof (het gaat dus niet om groene waterstof) wordt in lege gasvelden onder de Noordzee opgeslagen.

Pyrolyse

De fabriek die plastics zal gaan recyclen betreft een pyrolyse-upgrader. In deze fabriek kan pyrolyse olie, die uit andere fabrieken wordt aangevoerd, worden verbeterd en omgezet in nieuwe grondstoffen voor de chemische industrie. Robin Mooldijk, Executive Vice President Shell Chemicals & Products, zegt: “Deze investering sluit aan bij onze ambitie om de chemische recyclingindustrie verder te ontwikkelen. Wij kunnen als industrie moeilijk te recyclen plastics veranderen in nieuwe en nuttige producten. We werken samen met klanten en partners om de gedeelde duurzaamheidsdoelstellingen te realiseren.”