chemie

TNO wil een afvalverwerkingshub realiseren in samenwerking met zeven grote partijen in de chemie. De eerste projecten gaan halverwege dit jaar al van start.

 

Zeven grote bedrijven in de chemie hebben een overeenkomst met TNO ondertekend om nieuwe afvalverwerkingstechnologie te ontwikkelen. Die technologie zal zich voornamelijk richten op plastic. Het doel is om meer plastic te recyclen en de CO2-voetafdruk van de afvalverwerking te verlagen.

Hub

Onder de paraplu van de hub, die wordt gerealiseerd door TNO, kunnen de aangesloten bedrijven aan de slag om samen nieuwe technologie te ontwikkelen. De deelnemende bedrijven zijn: BASF, Dow, Covestro, LyondellBasell, Sabic, Mitsubishi Chemical en Solvay. Deze zeven bedrijven zijn allemaal lid van het LCET-initiatief (Low Carbon Emitting Technologies).

Innovatief

Er wordt ingezet op zowel mechanische als chemische recycling. Roberto Bocca, hoofd van het Centre for Energy and Materials en lid van het Executive Committee van het World Economic Forum, vertelt: “We zijn verheugd over de lancering van de R&D Hub, die innovatieve oplossingen voor afvalverwerking met lagere koolstofemissies en verbeterde circulariteit zal stimuleren. Het Forum is er trots op dat het de hub heeft opgezet via het LCET-initiatief en is vastbesloten op dit gebied verdere vooruitgang te boeken.”