UBQ
Foto: UBQ Materials

Eind dit jaar wordt in Bergen op Zoom een fabriek geopend waarin ongescheiden huishoudelijk afval kan worden verwerkt tot UBQ, een biobased thermoplast.

De fabriek in Bergen op Zoom, die einde dit jaar operationeel moet zijn, kan jaarlijks 104.000 ton huishoudelijk afval verwerken tot het door UBQ Materials gepatenteerde UBQ materiaal. 

UBQ, afkorting voor ubiquitous, hetgeen ‘overal aanwezig’ betekent, is een thermoplast die bestaat uit organische ketens waarin plastics zijn ‘ingesmolten’ in de matrix. Het resultaat is een homogeen product dat als vervanging kan dienen van conventionele plastics.

Relatief weinig

Waar er bij veel recyclingprocessen gebruik wordt gemaakt van hoge temperaturen, is dat bij UBQ niet het geval. Het Israëlische bedrijf blijft vrij vaag over hoe het proces precies in elkaar zit, maar er is relatief weinig energie nodig, zo valt op de website te lezen.

Klanten

Het materiaal van UBQ Materials kan inmiddels rekenen op belangstelling van partijen die niet de minste zijn: Mercedes Benz en McDonald's nemen inmiddels de nieuwe grondstof af en verwerken het in nieuwe producten. Bij de fastfoodketen worden er bijvoorbeeld dienbladen gemaakt van de nieuwe grondstof.