Aantal orders neemt sterk toe, ondanks materiaaltekorten

Nooit eerder was er zo’n groot tekort aan materialen en grondstoffen voor de Nederlandse industrie. Computerchips, hout en kunststoffen, maar ook andere materialen zijn schaars. Toch groeit de Nederlandse economie (en industrie) stevig door.

De inkoopmanagersindex kwam voor afgelopen maand juni uit op 68,8: de op-een-na hoogste stand ooit. Volgens ABN sectoreconoom Albert Jan Swart duidt dat cijfer op een snelle groei, ondanks de tekorten aan grondstoffen en de lange levertijden.

De Nederlandse industrie is, behalve de anti-industrie, terug op het pre-corona niveau. De productie kan dit jaar en volgend jaar vooralsnog doorgroeien, hoewel de levertijden en tekorten roet in het eten kunnen gooien.

De tekorten en leveringsproblemen die er al waren sinds het derde kwartaal van vorig jaar, namen de afgelopen weken nog weer verder toe door een corona-uitbraak in de Chinese industriestad Shenzhen. Daardoor kwam de overslag in de nabijgelegen havenstad Yantian vrijwel stil te liggen.

Door de schaarste en levertijden nemen de inkoopprijzen toe. Desondanks nam het aantal nieuwe orders opnieuw spectaculair toe, onder andere vanwege de snelle versoepelingen van de maatregelen.