ABB onderzoek: industrie wil graag naar net zero uitstoot, maar loopt tegen kosten aan

Uit een onderzoek van ABB blijkt dat de Europese industrie graag naar een net zero uitstoot wil, maar daarbij tegen hogere kosten oploopt.

ABB stuurde een enquete naar 2300 bedrijven, verdeeld over 13 landen. Uit het onderzoek blijkt dat net iets meer dan de helft van de respondenten binnen vijf jaar een net zero model wil realiseren. Bij net zero is de uitstoot van een bedrijf lager of gelijk aan de uitstoot die het bedrijf uit de atmosfeer verwijdert. Het overgrote deel van de ondervraagde bedrijven (92%) is van plan haar uitgaven de komende jaren te vergroten om de CO2-uitstoot te verkleinen.

Bedrijven lopen bij het reduceren van hun uitstoot tegen oplopende kosten aan. De helft van de bedrijven geeft aan dat de kosten het grootste obstakel zijn van het realiseren van CO2-reductie. Iets meer dan eenderde van de ondervraagde bedrijven geeft aan dat het risico op stilstand groot is bij maatregelen die de uitstoot moeten verminderen. Ook interessant is dat slechts veertig procent van de ondervraagden voldoende informatie zegt te hebben om überhaupt de uitstoot van het bedrijf te kunnen reduceren.

De ondervraagde bedrijven worden als volgt onderverdeeld: de helft zit in de maakindustrie, 20% in de transportsector, 11% in de zware industrie, 10% in de energiesector en 8% in de lichtindustrie.

Het complete onderzoek kan hier worden geraadpleegd.

Foto: ABB