Artist impression van de nieuwe stikstoffabriek (foto: Gasunie).

De bouwer van de stikstoffabriek, die in het Groningse Zuidbroek moet worden gerealiseerd, heeft het contract met onderaannemer Ballast Nedam opgezegd. Beide partijen liggen al maandenlang met elkaar in de clinch.

In het Groningse Zuidbroek moet een fabriek komen waar hoogcalorisch gas door de toevoeging van stikstof geschikt wordt gemaakt voor gebruik in Nederlandse CV ketels en fornuizen. Daarmee kan het weggevallen Groningse gas worden vervangen door geïmporteerd (hoogcalorisch) gas uit het buitenland.

De fabriek, die zo’n 500 miljoen euro moet kosten, had eigenlijk in april 2022 klaar moeten zijn. De realisatie heeft echter te kampen met tegenvallers. Eerst gooide de pandemie roet in het eten, toen het uitbreken van de oorlog in Oekraïne en sinds enkele maanden botert het nu ook niet meer tussen hoofdaannemer Air Products en onderaannemer Ballast Nedam. Beide partijen beschuldigen elkaar van tegenvallers: waar de ruzie precies over gaat, is niet bekend. Sinds enige tijd zijn werknemers van Ballast Nedam niet meer welkom op de bouwlocatie. Toch is de fabriek al voor 97% gereed.

Het leek er even op dat er vandaag zou worden geprotesteerd door werknemers van Ballast Nedam, maar of die actie doorgaat, is nog onduidelijk. Vorige maand werd de ruzie naar de rechtszaal gebracht en oordeelde de rechter nog dat eerst de klus geklaard diende te worden en dat daarna de ruzie uitgevochten moest worden. Gasunie reageerde als volgt: “Gasunie blijft zich maximaal inzetten voor een spoedige oplevering van een goedwerkende stikstofinstallatie. Ze blijft erop toezien dat Air Products op korte termijn met een geschikt nieuw plan komt om de laatste werkzaamheden op locatie goed af te ronden”.