AkzoNobel trekt zich terug uit de strijd met het Amerikaanse PPG om de overname van het Finse Tikkurila, een producent van verven en coatings, zo’n zestien keer kleiner dan AkzoNobel. De Amerikanen overtroefden de verfproducent door 26% meer dan de beurswaarde van het Finse bedrijf te bieden.

1,4 miljard

Halverwege januari plaatste AkzoNobel een bod van 1,4 miljard euro, nadat er sinds december gesprekken over een overname hadden plaatsgevonden. Naar aanleiding van het bod, mengde PPG zich ook ineens in de strijd. Minder dan drie jaar geleden probeerde PPG nog AkzoNobel op een agressieve manier in te lijven. Die poging mislukte.

Geen wraakactie

Vorige week plaatste PPG een bod dat ruim boven het AkzoNobel bod uitviel: 1,5 miljard euro. AkzoNobel haakte af na het Amerikaanse bod. Het bod van 1,5 miljard ligt niet alleen boven het openingsbod van AkzoNobel, maar komt neer op zo’n 26% meer geld dan de beurswaarde van het bedrijf. De Amerikanen betalen dus een forse prijs voor het Finse bedrijf, maar volgens AkzoNobel CEO Vanlancker gaat het hier niet om een bewuste wraakactie naar PPG waarbij de prijs wordt opgedreven.

Synergie

AkzoNobel denkt nog altijd een beter overnameplan te hebben bedacht dan de Amerikanen. Volgens het bedrijf zou een overname van de Finnen door AkzoNobel meer synergievoordelen hebben opgeleverd dan ‘elke andere combinatie met Tikkurila dan ook’.

Beleggers zijn duidelijk opgelucht dat AkzoNobel niet is meegegaan in een biedingsoorlog met de Amerikanen. Na de beursopening vanmorgen steeg het aandeel AkzoNobel  met 1,5%.