koffiedik
Josephine Nijstad (rechts) en Evaluna Marquez (links) op de nieuwe locatie van de fabriek - Foto: Cees Hin

Het Amsterdams Klimaat en Energiefonds (AKEF) en Caffe Inc. slaan de handen ineen om in oktober in Amsterdam een circulaire recyclingfabriek voor koffiedik te realiseren. Doel is om koffiedik te recyclen tot koffieolie. Dat is bruikbaar in cosmetica en biobased materialen. De plant heeft een capaciteit om zo’n 10 miljoen kopjes koffie per jaar te verwerken. AKEF heeft ook al afspraken over de financiering van de volgende stap, een dertig keer grotere fabriek voor 5000 ton. Het investeringskapitaal zou daarmee uiteindelijk oplopen tot 4 miljoen euro.

Josephine Nijstad en Evaluna Marquez staan aan het roer van Caffe Inc. De twee ontmoetten elkaar in 2018. Ze deelden een visie om bij te dragen aan een duurzame wereld door een praktische oplossing te ontwikkelen voor een afvalproduct dat iedereen kent. Met hun complementaire achtergronden in milieu techniek & management en chemie, zetten ze samen hun ambities om in realiteit. Eerder ontwikkelden ze met subsidie van RVO een bioraffinaderij op pilotschaal. Nu zijn de twee klaar voor opschaling.

Koffiedik

Caffe Inc. is een venture van Spaak Circular Solutions B.V., waarvan Nijstad medeoprichter is. Het Amsterdams Klimaat en Energiefonds (AKEF), in het leven geroepen door de gemeente Amsterdam, financiert projecten die een significante positieve milieu-impact hebben. Ook leveren ze een bijdrage aan de CO2 vermindering van de uitstoot van de stad.

Slechts 1 procent van een koffieboon komt in een kopje koffie terecht, stelt Caffe Inc. De overige 99 procent is het koffiedik en eindigt als afval. In Nederland gaat het jaarlijks om zo’n 250.000 ton. Door de huidige verwerking gaan waardevolle grondstoffen verloren en wordt 8,5 miljoen kg CO2 per jaar uitgestoten.

Hoogwaardige oliën

Caffe Inc. vindt dit zonde en zet daarom koffiedik om in 100 procent circulaire en natuurlijke ingrediënten te produceren. Het bedrijf wint uit het koffiedik hoogwaardige oliën. De olie lijkt op andere plantaardige oliën, maar bevat veel actieve bestanddelen, zoals antioxidanten en vitamine E. Daarom is het bruikbaar in persoonlijke verzorgingsproducten, bijvoorbeeld in gezichtscrème of een shampoobar.

Koffieblokken

Daarnaast maakt Caffe Inc koffieblokken. Hier worden bijvoorbeeld panelen en plaatmateriaal van gemaakt. Het Amsterdam Klimaat en Energie Fonds (AKEF) financiert de opschaling van de technologie. Casper Heijsteeg, fondsmanager AKEF. “Het realiseren van de koffiedikrecyclingfabriek van Caffe Inc. past perfect in de circulaire strategie van de gemeente Amsterdam. Initiatieven als deze helpen de stad bij het realiseren van haar ambitie om een van de leidende circulaire hubs in Europa te worden.”

Circulaire strategie

Ook bij de gemeente zijn ze enthousiast over de opschaling, meldt Het Parool. Marieke van Doorninck, wethouder Gemeente Amsterdam: “Het realiseren van de koffiedikrecyclingfabriek van Caffe Inc. past perfect in de circulaire strategie van de gemeente Amsterdam. Initiatieven als deze helpen de stad bij het realiseren van haar ambitie om een van de leidende circulaire hubs in Europa te worden.”

Inkt uit koffiedik

Eerder lag de focus van Caffe Inc. vooral op het extraheren van inkt uit koffiedik. Het bedrijf werkt nog steeds aan deze technologie. De extractie is echter nog niet kosten-efficiënt genoeg om mee te kunnen in de opschaling van de fabriek die nu gebouwd gaat worden. De verwachting is dat deze extractiestap op een later moment toegevoegd kan worden aan de proceslijn.