Arcadis ondersteunt NAM bij ontmanteling 28 gaswinlocaties

Arcadis ondersteunt NAM bij ontmanteling 28 gaswinlocaties

NAM gaat de komende tijd in Noord-Nederland 28 gaswinlocaties ontmantelen. Arcadis, een bekende ontwerp- en consultancyorganisatie binnen de industrie, ondersteunt NAM bij de schoonmaak en ontmanteling van de locaties.

Nu het aandeel fossiele energie een steeds kleiner deel zal gaan moeten uitmaken van de energiemix, start NAM een traject waarbij 28 gaswinlocaties in Noord-Nederland worden gesloten. Dat betekent dat de locaties schoongemaakt moeten worden en de installaties ontmanteld moeten worden. De grond wordt vervolgens teruggebracht naar de oorspronkelijke staat: landbouwgrond.

Toch wordt eerst bekeken of het mogelijk is om de locaties te herontwikkelen tot een energiehub, door bijvoorbeeld een zonnepark aan te leggen, een warmtenet te ontwikkelen of de locatie te gebruiken voor de opslag van elektriciteit. Een deel van de installaties kan daarbij wellicht hergebruikt worden.

Bij elke locatie worden de installaties eerst schoongemaakt, gedemonteerd en vervolgens opgeruimd. Daarna wordt de grond gesaneerd en is de locatie klaar voor hergebruik.

NAM en Arcadis doen al tientallen jaren zaken met elkaar’, vertelt directeur Gert Kroon van Arcadis. ‘Ik ben er dan ook trots op dat wij deze tender hebben gewonnen en van NAM het vertrouwen hebben gekregen om deze belangrijke uitdaging op te pakken. Arcadis heeft duurzaamheid en energietransitie als speerpunten van haar strategische koers geformuleerd. Een onderzoek naar energie-hubs als alternatief voor de te ontmantelen gaswininstallaties past daar naadloos in. In de Groninger regio wordt hierdoor duurzame energie ontwikkeld en wij hoeven niet alle installaties volledig te ontmantelen, maar kunnen een deel ervan hergebruiken. Dat is winst voor iedereen.”

 

Meer industrie nieuws