Door de investering van ruim 195 miljoen euro kan de staalproducent in de oven fossiele brandstoffen door groene en circulaire feedstock vervangen (foto: ArcellorMital).

ArcelorMittal nam begin maart in Gent een nieuwe hoogoven in gebruik. Door de investering van ruim 195 miljoen euro kan de staalproducent in de oven fossiele brandstoffen door groene en circulaire feedstock vervangen. De nevenstromen uit de staalproductie gaan als grondstoffen onder meer naar de (petro)chemie.

De nieuwe hoogoven is uitgerust met state-of-the-art automatiseringssystemen. De investering draagt volgens de staalproducent bij aan de vermindering van de CO2-uitstoot door een efficiënter brandstofverbruik, de recycling van houtafval en door de injectie van afvalgassen en ‘end-of-life’ plastics.

De fabriek van ArcelorMittal in Gent, een van de paradepaardjes van de groep wereldwijd, stoot jaarlijks 9,6 miljoen ton CO2 (koolstofdioxide) de lucht in. Ze is goed voor 8 procent van de totale CO2-uitstoot van België, meer dan de broeikasgassen van alle trucks en bussen samen, schrijft De Tijd.

Het ontwerp van de hoogoven is geoptimaliseerd om het hoogovenproces efficiënter te laten verlopen. Hierbij werkten teams van experts uit ArcelorMittal’s R&D-centra in Spanje en Frankrijk nauw samen met ArcelorMittal Belgium.

Nieuw PLC-platform

Dankzij de vernieuwing is hoogoven B volgens de staalproducent nu één van de meest geavanceerde hoogovens wereldwijd met een ongeëvenaarde productiviteit. De afdeling ‘industriële IT, automatisering en modellen’ was verantwoordelijk voor de basisautomatisering. Hierbij schakelde het bedrijf over op een nieuw PLC-platform met een moderne gebruikersinterface met uitgebreide diagnosefaciliteiten (onder andere op basis van de meting van temperatuur en druk).

Hoger veiligheidsniveau

Ook de veiligheidsconcepten zijn naar een hoger niveau gebracht. Daarnaast kwam er een nieuwe netwerkinfrastructuur, werd de procescomputersoftware aangepast en werden de modellen geoptimaliseerd voor de sturing van de nieuwe hoogoven. ArcellorMital gebruikte voor de hoogovenvernieuwing 5.000 ton staal en 3.000 ton vuurvast materiaal. Ook werd 265 kilometer elektrische kabels getrokken.

Circulaire toekomstvisie

De staalproducent wil in de hoogovens fossiele koolstof vervangen door groene en circulaire koolstof en waterstof. Ook wil het bedrijf steeds meer ‘verse’ grondstoffen door afvalstoffen vervangen. Dat gebeurt stap voor stap en volgens ArcellorMital op een ecologisch en economisch haalbare manier.

Afvalhout bewerken

Via het Torero-project, dat in 2022 van start gaat, kan het bedrijf afvalhout uit containerparken voorbewerken tot biokoolstof die geschikt is voor het hoogovenproces. Ook lopen er twee projecten met plastic afval dat in de vorm van poeder of gas in de hoogoven geïnjecteerd kan worden. Daarnaast werkt het bedrijf aan de mogelijkheid om fossiele koolstof te vervangen door waterstof. In het project Steelanol worden koolstofhoudende gassen van de hoogovens tot bio-ethanol omgevormd. En restgassen worden een grondstof voor chemiebedrijf Dow Chemical in Terneuzen.

Steun Vlaamse regering

Centraal voor een succesvolle transitie staat een ondersteunend beleid om te zorgen voor een wereldwijd gelijk speelveld, toegang tot hernieuwbare energie tegen betaalbare prijzen, energie-infrastructuur en toegang tot duurzame financiering, stelt ArcellorMital. Het bedrijf is dan ook bijzonder dankbaar voor de steun van de Vlaamse regering.