De chipmachinemaker uit Veldhoven boekte over 2022 een omzet van 21 miljard euro en een winst van 5,6 miljard euro. Door de toenemende vraag naar chips blijft het bedrijf ook nog eens uitbreiden. ASML zit daarbij echter wel in een geopolitieke spagaat. 

ASML blijft maar groeien. Met een omzet van 21 miljard euro en een winst van 5,6 miljard euro schrijft het Veldhovense bedrijf opnieuw imposante zwarte cijfers. Door de groeiende vraag naar chips breidt het bedrijf bovendien ook nog uit. Het bedrijf wordt op termijn twee keer zo groot als dat het nu is.

Beperking van de vraag

Toch zijn er veel onzekerheden rondom de toekomst van de chipmachinefabrikant. Daarbij ligt het niet aan de vraag, maar aan de beperking van de vraag. ASML levert de modernste chipmachines ter wereld en daar hebben dubieuze regimes, zoals China, bovenmatig veel interesse in. De nieuwste machines, de zogenaamde Extreme UltraViolet (EUV) machines, mogen niet worden geleverd aan China, meent de VS. Tot nu toe levert ASML die machines dan ook niet. Wel worden de oudere Deep UltraViolet machines (DUV) aan China geleverd.

TSMC

ASML is niet de enige chipmachinefabrikant die een sterke groei doormaakt. Het Taiwanese TSMC groeit eveneens hard en investeert binnenkort 40 miljard dollar in chipfabrieken in Arizona. Het lijkt er op dat de Taiwanese fabrikant ook een fabriek in Duitsland wil gaan realiseren.