Avantium bouwt in Delfzijl een commerciële fabriek voor de productie van furandicarboxylzuur. De plant heeft een capaciteit van 5 kiloton en is naar verwachting in 2023 operationeel. De fabriek levert zestig nieuwe banen op.

De nieuwe FDCA-fabriek komt in de buurt van de demonstratiefabriek van Avantium voor plantaardige mono-ethyleenglycol (MEG) en de proefbioraffinaderij voor de productie van glucose en lignine uit niet-voor-voedsel-bestemde biomassa. FDCA is een belangrijke bouwsteen voor veel chemicaliën en kunststoffen, zoals PEF.

Bijzonder is dat deze plasticsoort helemaal uit plantaardige grondstoffen gemaakt kan worden. Ook is PEF zeer goed recyclebaar en kwalitatief beter dan het gangbare PET-plastic dat uit aardolie gemaakt wordt, stelt de provincie Groningen in een persbericht.

Belangrijke stap in transitie

Het gaat om een investering van 150 miljoen euro. Hiervan betaalt een regionaal consortium 30 miljoen euro. Dat bestaat uit de provincie Groningen, Groningen Seaports, NOM (Agentschap voor investeringen en ontwikkeling in Noord-Nederland), FondsNieuweDoen, Investeringsfonds Groningen en Groeifonds. Deze partijen menen dat de nieuwe fabriek een belangrijke stap zal zijn in de transitie van de chemische industrie van fossiele grondstoffen naar duurzame grondstoffen.

Geweldige infrastructuur

Directeur Tom van Aken van Avantium vindt dat Delfzijl een geweldige infrastructuur biedt voor zijn fabriek, meldt RTV Noord. ‘”De regio heeft een duidelijke ambitie uitgesproken om van Delfzijl een centrum te maken van een nieuw, groen gebied op basis van niet-fossiele brandstoffen. We hebben al enige ervaring in Delfzijl en die is goed bevallen. We zijn heel blij dat we nu de volgende stap kunnen zetten.”

Geen hinder door stikstofprobleem

De directeur verwacht niet dat de bouw van de fabriek gehinderd zal worden door het stikstofprobleem. “De bouw gaat een aantal jaren duren. Ik ben ervan overtuigd dat we samen met de regio, de provincie en Groningen Seaports een oplossing kunnen vinden om aan alle vergunningen te voldoen. Het proces in de fabriek stoot ook geen stikstof uit.”

Provincie Groningen blij

“We zijn heel blij met de komst van de eerste commerciële fabriek van Avantium naar Delfzijl”, zegt gedeputeerde Homan van de provincie Groningen. “Niet alleen vanwege de werkgelegenheid, maar vooral omdat vernieuwende bedrijven als Avantium een belangrijke bijdrage leveren aan het verduurzamen van de industrie. Uiteindelijk moeten we toe naar een duurzaam en circulair industriecluster dat niet meer afhankelijk is van fossiele grondstoffen zoals aardgas.”

Haven Antwerpen niet blij

Antwerpen was ook in de race voor de nieuwe fabriek. De Antwerpse haven betreurt de beslissing, maar er is ook begrip, meldt Het Laatste Nieuws. “Wanneer Avantium opnieuw een investeringslocatie zoekt, zijn we zeer zeker bereid te zoeken naar een goede fit binnen onze bestaande industriële cluster.”