Avantium krijgt 6 miljoen van Brussel voor verduurzaming

Het chemieconcern Avantium heeft zes miljoen euro ontvangen van de Europese Unie in het kader van het SPIRE-project, onderdeel van Horizon2020. Avantium gaat de subsidie inzetten voor de verdere ontwikkeling van haar Dawn en Mekong-technologie.

Avantium komt vaker naar voren als er over verduurzaming in de procesindustrie wordt gesproken. Met de Dawn technologie worden plantaardige grondstoffen omgezet in industriële suikers en lignine. Met de Mekong technologie worden deze suikers en lignine vervolgens omgezet in plantaardig monoethyleenglycol (MEG), een kleurloze alcoholsoort die onder andere als vorstbescherming en koelvloeistof wordt gebruikt.

Door beide technologieën met elkaar te combineren wordt niet-eetbare biomassa omgezet in hernieuwbare chemicaliën en grondstoffen.

Avantium maakt vanaf september 2019 onderdeel uit van het IMPRESS consortium, een vierjarig onderzoeksprogramma waarbij tien grote partijen uit de industrie en universiteiten samen zullen werken aan verduurzaming van de procesindustrie. Het consortium als geheel ontving 13 miljoen euro.

Avantium CEO Tom van Aken zegt: “Het IMPRESS programma is voor ons een schitterende mogelijkheid om samen te werken met gelijkgestemden, op weg naar een fossiel-vrije toekomst.”