Balluff breidt zijn digitaliseringskennis uit met de overname van niet één, maar twee bedrijven: het softwarebedrijf uit Stuttgart genaamd Innovative Software Services GmbH (ISS) en de machinevision-pionier Matrix Vision GmbH (MV) uit Oppenweiler in de buurt van Stuttgart zijn nu onderdeel van de sensor- en automatiseringsspecialist. De relevante contracten werden in juli en augustus ondertekend na bijna zes maanden van onderhandelingen. De 160 medewerkers zullen worden toegevoegd aan het familiebedrijf en de sites in Stuttgart-Vaihingen en Oppenweiler blijven operationeel.

Acquisities versterken strategische uitlijning
De twee nieuwe bedrijven versterken de kerncompetenties van Balluff op twee belangrijke gebieden: software ontwikkeling en machine vision. De integraties vormen dus belangrijke bouwstenen in de strategische uitlijning van de Groep. Zoals directeur Florian Hermle aangeeft: “Door onze netwerktechnologie te verbinden met de software expertise van deze twee bedrijven zal onze capaciteit voor het leveren van geïntegreerde automatiseringsoplossingen van één provider worden verbeterd. Met de knowhow van ISS, Matrix Vision en hun medewerkers zullen wij profiteren van de enorme groeimogelijkheden in de digitalisering, terwijl we tegelijkertijd onze portefeuille uitbreiden op de hardware- en softwaregebieden.’

Versterking van software expertise
ISS is gespecialiseerd in tools, testsystemen, processen en standaardisatie in software ontwikkeling. Net als Balluff zelf is de belangrijkste klantengroep voor ISS, opgericht in 1996 en met 60 medewerkers, de automobiel- en leverancierssector. Binnen de Balluff Group neemt ISS de rol van de interne softwarespecialist op zich, omdat het bedrijf zeer ervaren is op het gebied van embedded systemen voor de automobielindustrie. “We hebben al 25 softwareontwikkelaars in ons team, maar we richten ons op een consistente uitbreiding van onze digitaliseringsexpertise en we hebben hiervoor meer gekwalificeerd personeel nodig. Om meer specifiek te zijn, streven wij er naar om open softwareplatforms te ontwikkelen die in de toekomst steeds vaker nodig zijn om onze klanten geïntegreerde automatiseringsoplossingen te kunnen bieden”, aldus Hermle.

“We zijn erg blij om nu deel te zijn van Balluff Group”, zegt Joachim Mettenleiter, een van de twee directeuren van ISS. “Balluff is ongetwijfeld een van de digitaliserende trendsetters van de industrie en we kijken uit naar de vele uitdagende en fascinerende opdrachten. Ik ben ervan overtuigd dat we, in de komende jaren met onze collega’s in de software-afdeling van Balluff, nog verder door kunnen groeien in de industrie 4.0 omgeving dan we nu al zijn.”

Uitbreiding van de portefeuille in het machinevisiegebied
Matrix Vision en zijn productportfolio versterken de Balluff Group op een gebied dat tot nu toe een relatief kleine rol heeft gespeeld: camera-gebaseerde sensorsystemen of beter bekend in de markt als machine vision. Opgericht in 1986 is het bedrijf, en zijn 100 medewerkers, gespecialiseerd in de ontwikkeling en marketing van frame-grabbers, standaard industriële camera’s, videosensoren, embedded systemen en software op het gebied van industriële beeldverwerking. “Matrix Vision is de afgelopen vier jaar een succesvolle ontwikkelingspartner voor ons geweest” aldus Hermle. “Een van onze twee camera-gebaseerde productlijnen komt voort uit een samenwerking met Matrix Vision. Als gevolg daarvan weten we al dat we geschikt zijn voor elkaar en zijn onze productlijnen optimaal aangepast.” Software geniet ook een hoge status bij Matrix Vision: ongeveer 30 van de 100 medewerkers zijn voornamelijk bezig met beeldverwerking in de industriële sector. Zoals Hermle verklaart: “Met Matrix Vision kunnen we ons productportfolio uitbreiden op het gebied van camera-gebaseerde sensorsystemen en onze software-ontwikkelingscapaciteiten.

Volgens Huub Vaessen, directeur van Balluff Nederland, groeit Balluff met de integratie van ISS Inovative Software Services GmbH en Matrix Vision GmbH door in het industrie 4.0 concept. “Om de positie als de IO link company te versterken en de in dit tijdperk noodzakelijke digitalisering te kunnen doorvoeren voor en bij onze relaties, zijn beide bedrijven ingelijfd.”

In 2016 heeft Balluff zijn omzet met 3,3 procent verhoogd tot 378 miljoen euro (vorig jaar: 366 miljoen euro) en begon de eerste helft van 2017 zeer veelbelovend met een omzetstijging van 21,8 procent. Met inbegrip van de nieuwe acquisities heeft Balluff 3,550 medewerkers op meer dan 60 locaties wereldwijd. Terwijl Balluff 100 procent eigendom van ISS Innovatieve Software Services verwierf, blijft 25% van de aandelen van Matrix Vision eigendom van de vorige aandeelhouders. Met wereldwijd meer dan 300 ontwikkelaars, die zich bezighouden met, sensorsystemen, identificatie- en netwerkoplossingen voor industriële automatisering, staat continue innovatie bij Balluff hoog in het vaandel. Dit wordt gestaafd door het feit dat in 2016 13,7 procent van de omzet werd geïnvesteerd in Research & Development.