Windmills on the Coast of Denmark near Copenhagen

BASF koopt (bijna) de helft van windpark Hollandse Kust Zuid

Het Duitse chemieconcern BASF heeft 49,5 procent van het windpark Hollandse Kust Zuid van Vattenfall gekocht. Met een investering van 1,6 miljard euro zijn de Duitsers nu voor (bijna) de helft eigenaar van het nog te bouwen megapark.

De bouw van windpark Hollandse Kust Zuid gaat in juli van start. Voor de kust van Zuid-Holland, tussen Den Haag en Zandvoort, komen 140 windturbines te staan die samen zo’n anderhalf gigaWatt aan stroom zullen opwekken. De turbines komen op achttien kilometer uit de kust te staan. Het nieuwe windpark zal bij de realisatie waarschijnlijk het grootste windpark ter wereld zijn.

BASF gaat de groene stroom inzetten in een plant in Antwerpen. Dat een buitenlandse onderneming Nederlandse stroom gaat inzetten in een fabriek die weer in een ander land staat, leidt tot enige onrust. Zo was er recent veel te doen over windmolens in de Wieringermeer die worden ingezet voor het leveren van stroom voor Microsoft. Volgens de NOS heeft bestuursvoorzitter Anna Borg van Vattenfall benadrukt dat niet alle stroom naar Antwerpen zal gaan. Bovendien, zo vulde ze terecht aan, “De overgang naar duurzame energie is een Europees project.”

In 2030 moet er 11 gigaWatt aan wind op zee gerealiseerd zijn. In aanvulling op het al gerealiseerde project met Ørsted (Borssele 1 en 2), begint Shell, samen met Eneco, aan de realisatie van windpark Hollandse Kust Noord.

Dat delen van windparken worden verkocht aan grote bedrijven is niet iets nieuws. Het Deense Ørsted verkocht bijvoorbeeld ongeveer de helft van Borssele 1 en 2 aan het investeringsfonds van de Noorse Bank. Nu koopt BASF dus een groot deel van het nieuw te realiseren windpark. BASF verzekert zichzelf daarmee van de voorziening van groene stroom, terwijl Vattenfall met de kapitaalinjectie nieuwe windparken kan realiseren.

Meer nieuws over windenergie op Process Control