BASF, SABIC en Linde zijn gestart met de bouw van ‘s werelds eerste demo-plant waarbij de stoomkraker niet door fossiele energie wordt voorzien, maar door elektriciteit. Een eFurnace dus. 

In Ludwigshafen wordt op een bestaande BASF site een compleet nieuwe demo-plant gebouwd. Het is voor het eerst dat er een eFurnace wordt gerealiseerd op grote schaal. Tot nu toe vond elektrisch kraken vooral op laboratorium schaal en pilot-schaal plaats. De nieuwe demo-plant zal worden geïntegreerd in een (reguliere) bestaande stoomkraker

Direct vs indirect
Het eFurnace zal zo’n vier ton koolwaterstoffen per uur kunnen produceren en gebruikt daarbij 6 megawatt aan (hernieuwbare) elektrische energie. In de demoplant worden twee verschillende verwarmingsconcepten getest: directe en indirecte verhitting. Bij directe verhitting wordt een elektrische stroom rechtstreeks op de process tubes in de reactor gezet. Bij indirecte verhitting worden er hitte-elementen dicht op de tubes gezet en vindt de verwarming dus indirect plaats. De reacties vinden plaats bij temperaturen rond de 850 graden Celsius.

Alkenen
In Ludwigshafen worden alkenen (ook wel olefinen) geproduceerd; voorbeelden van deze onverzadigde koolwaterstoffen zijn etheen, propeen en buteen. Als de complete plant op basis van een eFurnace zou produceren, zou er ongeveer 90% minder CO2 worden uitgestoten dan bij fossiele stoomkrakers.

De bedrijven hoeven niet de complete investering zelf op te hoesten. Bijna 15 miljoen euro komt uit de overheids portemonnee.

Klimaatneutraal
“Het is de missie van BASF om klimaatneutraal te worden. De elektrificatie van de energie-intensieve stoom kraker maakt daar een enorm deel van uit,” vertelt Dr. Martin Brudermüller, Chairman of the Board of Executive Directors bij BASF SE.

Ook Yousef Al-Benyan, Vice-Chairman en CEO of SABIC, vindt dat het project enorm veel potentie heeft: “Om tot decarbonisatie van de industrie te komen, is dit project ontzettend belangrijk. We hopen dat deze samenwerking andere bedrijven inspireert, zodat we uiteindelijk tot die net-zero emissie komen.”

Foto: BASF

Heb je interesse in vacatures binnen de industrie? Klik dan op industrie vacatures.