BASF wil de vestiging op bedrijventerrein Strijkviertel in De Meern verkopen. Dat heeft het bedrijf 6 mei aangekondigd. BASF produceert en ontwikkelt op deze locatie hoogwaardige katalysatoren voor diverse toepassingen in de voedsel-, lijm- en petrochemische industrie. De bouw van de wijk Rijnvliet, op zo’n halve kilometer afstand, heeft volgens BASF geen invloed op het besluit om de fabriek te verkopen.

De fabriek kwam zo’n zes jaar geleden in het nieuws door meerdere incidenten met de giftige stof nikkeloxide, meldt het AD. Zo kwam er in 2015 75 kilogram van deze stof vrij door een technisch defect.

Bewoners van nabijgelegen woonwijken in Leidsche Rijn maakten zich zorgen. In de Utrechtse politiek gingen zelfs stemmen op om het bedrijf te verplaatsen. Zover kwam het niet. Er volgde een kritisch rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid en het bedrijf beloofde beterschap. Sinds 2015 zijn er geen incidenten meer geweest.

Strategische beslissing

Producten die alleen in De Meern worden geproduceerd zullen deel uitmaken van de voorgenomen verkoop, meldt het bedrijf. Het is de intentie dat ook een deel van de medewerkers overgaat naar de nieuwe eigenaar. Bij de fabriek werken nu zo’n 200 mensen.

“BASF heeft een strategische beslissing genomen om de effectiviteit van haar wereldwijde productienetwerk voor Chemical Catalysts & Adsorbents verder te verbeteren. Deze voorgenomen verandering biedt BASF de mogelijkheid om zich te concentreren op haar kern productportfolio dat zal worden verplaatst naar andere productielocaties. Andere producten zullen samen met de vestiging worden verkocht,” aldus Detlef Ruff, Senior Vice President Process Catalysts.