Chemie- en farmabedrijven in België bekijken of ze mondmaskers ter beschikking kunnen stellen van medisch personeel, meldt essencia, de Belgische federatie van de chemische industrie en life sciences. Al heel wat chemie- en farmabedrijven reageerden positief op de oproep en bekijken hoeveel mondmaskers ze effectief kunnen aanbieden. essenscia zal de informatie centraliseren en doorgeven aan de federale en regionale overheidsdiensten die de verdere coördinatie en de praktische logistieke afhandeling en distributie op zich zullen nemen.

Door toedoen van het coronavirus is er momenteel een zeer urgente vraag naar extra beschermingsmateriaal, in het bijzonder mondmaskers, voor medisch personeel dat betrokken is in de opvang van Covid-19 patiënten. Daarom heeft sectorfederatie essenscia een oproep gelanceerd bij de ongeveer 700 sectorbedrijven om een deel van de eigen voorraad stof- en mondmaskers ter beschikking te stellen van de Belgische ziekenhuizen en artsen.

Industriële stof- en beschermingsmaskers

Medewerkers van chemie- en farmabedrijven dienen voor hun eigen veiligheid en gezondheid vaak persoonlijke beschermingsmiddelen te gebruiken, zoals mondmaskers, in de productie of het labo-onderzoek van bepaalde chemie- of farmaproducten. Het gaat om industriële stof- en beschermingsmaskers die ook geschikt zijn voor medische gebruik.

Rekening houdend met de veiligheidsvoorschriften voor het eigen personeel, onderzoeken sectorbedrijven momenteel of ze een deel van hun beschikbare voorraad mondmaskers ter beschikking kunnen stellen van de Belgische ziekenhuizen en artsen. “Er is veel goodwill in de sector om een antwoord te bieden op het dreigende tekort aan mondmaskers voor gezondheidswerkers”.

Met een gecoördineerde aanpak proberen we hier snel en efficiënt op in te spelen. Natuurlijk is dit geen systeemoplossing en gaat het om beperkte aantallen, maar alle beetjes helpen in deze uitzonderlijke omstandigheden”, zegt Yves Verschueren, gedelegeerd bestuurder essenscia. Ook sectorbedrijven die handgels, handzepen en detergenten produceren doen er volgens de federatie alles aan om hun productie op peil te houden om in de bevoorrading van deze essentiële hygiënische middelen te kunnen blijven voorzien.

Oproep in Nederland

Afgelopen weekend hebben VNO-NCW en MKB-Nederland een dringende oproep gedaan namens de overheid om beschermende materialen (zoals medische mondmaskers) voor de zorg te reserveren. Deze oproep heeft een enorme response en direct resultaat opgeleverd: veel van de gevraagde materialen worden nu in de zorg gebruikt. “Ook de chemiebedrijven hebben hier een bijdrage aan geleverd. Het is mooi om in deze ingewikkelde tijd de samenhorigheid vanuit het bedrijfsleven te zien”, zegt de woordvoerster van de VNCI.