Dhr. A. Boer - KROHNE

Geen enkele gebruiker zit namelijk te wachten op een vendor specifiek cloud software platform voor assetmanagement om deze parameters te monitoren…

Big data: het buzzwoord van de afgelopen jaren. De grote partijen Google, Amazon, Microsoft, Alibaba: ze zijn er al jaren mee bezig. Facebook kwam onlangs nog negatief in het nieuws door een groot datalek wat genadeloos is gebruikt door Cambridge Analitica in aanloop naar de presidentsverkiezingen van Verenigde Staten van Amerika.

Ook binnen de procesindustrie wordt voorzichtig maar toch ook reikhalzend naar de nieuwe trend gekeken. Software tools schieten als paddestoelen uit de grond en sommige zijn zelfs “gratis” zoals Orange. Maar het zijn en blijven tools! AI is geen oplossing. Zomaar data vergaren uit je proces en denken dat je goud in handen hebt? Nee, dat werkt niet. De technische middelen om data te verzamelen zijn er volop. Een beetje sleutelen aan een Raspberry PI, of je koopt een duurdere edge gateway, hangt hem aan instrumentatie en je krijgt bergen data, waar je misschien met unsupervised learning nog wat mee kan. Maar voordat je het weet zie je de prachtige relatie tussen het eten van een heerlijk ijsje en de stijging van doktersbezoeken van mensen met een verbrande huid. Conclusie; het eten van ijs geeft een grotere kans op het krijgen van een verbrande huid. Dat eten van ijs voornamelijk een zomerbezigheid is, wordt over het hoofd gezien. Kennis van scheikunde, natuurkunde en natuurlijk procestechnologie zijn absolute voorwaarden om met behulp van een AI tool meerwaarde te kunnen creëren.

We hebben de koe maar eens bij de horens gevat en van een aantal instrumenten de motorkap opgelicht en ze in het circuit van de Duurzaamheidsfabriek (ROC DaVinci te Dordrecht) geplaatst. Honderden interne parameters zijn er gemonitord en er is gezocht naar relaties tussen verstoringen in het proces en het gedrag van de interne instrument parameters. De resultaten zijn op zijn zachtst gezegd verbluffend en het gaat te ver om deze te bespreken in een column, maar het zette ons wel aan het denken. Hoe gaan we de procesindustrie deze informatie geven? Geen enkele gebruiker zit namelijk te wachten op een vendor specifiek cloud software platform voor assetmanagement om deze parameters te monitoren. Die van vendor A zijn namelijk weer niet dezelfde als van vendor B. Gebruikers zien de bui al hangen: weer een integratie monster.

Misschien wordt het tijd dat wij als instrumentatie leveranciers de handen ineen slaan. Mogelijk in de vorm van een platform waar alle instrumentatie vendors individueel hun eigen kennis veilig kunnen opslaan, maar toch eenduidig asset management informatie naar de procesindustrie kunnen communiceren. Zo’n platform zou zo maar VALIDATE kunnen heten; Vendor Approved License Independent Diagnostic Asset management Thriving Environment.