Bij Chemelot kan je sinds vrijdag op excursie

Op Chemelot heeft men het goed begrepen: als je de omgeving wilt betrekken bij de bedrijvigheid, moet je mensen laten zien wat je doet. Daarom is Chemelot gestart met een proefperiode waarbij geïnteresseerden een rondleiding kunnen krijgen over de site.

Bij de meeste industriële bedrijven is het voor mensen die ‘er niks te zoeken hebben’ vrijwel onmogelijk om een kijkje te nemen op het fabrieksterrein. Uiteraard met goede reden: voor de veiligheid van die mensen is het niet verstandig om ze toe te laten op de site. Maar die onbereikbaarheid van de industrie slaat ook weleens door: soms lijkt het wel alsof niemand er welkom is, ook al ben je simpelweg alleen maar geïnteresseerd in wat er nu allemaal gebeurt op zo’n terrein.

Op Chemelot brengt men daar sinds afgelopen vrijdag verandering in. Tijdens een proefperiode is het mogelijk om een blik onsite te krijgen tijdens een anderhalf uur durende excursie. Het loopt storm met de aanmeldingen: vooral omwonenden komen graag op het terrein kijken.

Bedrijven hoeven niet bang te zijn dat deelnemers er met bedrijfsgeheimen vandoor gaan. Er mag niet gefilmd en gefotografeerd worden tijdens de excursie. Volgens Chemelot directeur Loek Radix waren er bij de eerste toer vooral vragen over recente incidenten op het terrein. Daarbij wilden de deelnemers weten of en hoe de veiligheid in het geding kwam. Volgens Radix is het belangrijk om te weten waar omwonenden zich zorgen over maken. Chemelot besteedt de laatste jaren al significant meer aandacht aan voorlichting aan omwonenden.