Directeur Pieter Imhof van BioBTX (foto:Corné Sparidaens).

BioBTX in Groningen hoopt in 2023 een fabriek te kunnen openen die op grote schaal PET produceert op basis van groene grondstoffen. De financiering voor de fabriek heeft een forse impuls gekregen dankzij bijdragen van onder meer Carduso Capital, GROEIfonds en de NOM. ,,Alle partijen geloven dat Noord-Nederland alles in zich heeft om voorop te lopen in de duurzaamheidsambitie en zien onze bijdrage daarin als waardevol’’, zegt BioBTX-directeur Pieter Imhof in het Dagblad van het Noorden.

Volgens Imhof is het doel om in 2023 een fabriek te openen ambitieus. “Maar we geloven erin, ook omdat we nu de financiële ruimte hebben om alles tot in detail voor te bereiden.” BioBTX is door de Groningse bedrijven KNN Groep en Syncom in 2012 opgericht. Beide zijn ook mede-aandeelhouder in BioBTX.

Vanaf het begin is de Rijksuniversiteit Groningen via de afdeling Chemische Technologie van professor H.J. Heeres betrokken als wetenschappelijk partner. Door deze unieke samenwerking beschikt BioBTX niet alleen over een baanbrekende technologie, maar ook over een zeer ervaren, enthousiast en gedreven team van onderzoekers, product- en procesontwikkelaars en afdoende ondernemerschap.

Pilotplant leverde waardevolle kennis op

BioBTX is een Groningse onderneming die op basis van haar eigen technologie, chemische stoffen (aromaten) uit groene grondstoffen haalt. Hiermee kunnen ‘groene plastics’ worden gefabriceerd. BTX staat voor Benzeen, Tolueen en Xyleen. Deze chemicaliën worden normaliter gewonnen uit aardolie en vormen de bouwstenen voor onder meer kunststoffen. Het Groningse BioBTX ontwikkelde een manier waarbij de aardolie vervangen kan worden door biomassa.

BioBTX’ pilotplant die sinds 2018 draait op de Zernike Campus in Groningen, heeft waardevolle kennis opgeleverd. Het bedrijf wil nu marktstudies afronden en op zoek gaan naar een locatie voor de fabriek en vergunningen regelen. Het geld dat nu is opgehaald moet het pad effenen voor een nieuwe investeringsronde op weg naar de in 2023 te openen fabriek.