Bouw gestart van Avantium FDCA fabriek in Delfzijl

Afgelopen week werd de eerste paal geslagen voor de Avantium fabriek waar firaandicarbonzuur (FDCA) zal worden geproduceerd. FDCA is de belangrijkste bouwsteen voor de hernieuwbare kunststof PEF.

Eind 2023 moet de Avantium fabriek klaar zijn en een jaar later moet er zo’n 5 kiloton FDCA op jaarbasis worden geproduceerd.

Polyethyleenfuraanoaat (PEF) is een volledig hernieuwbare én plantaardige kunststof. PEF is een interessant alternatief voor PET en grote partijen in de food&beverage zijn sterk geïnteresseerd in de ontwikkeling van het bioplastic. Zo investeren CocaCola en Danone al sinds 2014 in de ontwikkeling van het nieuwe bioplastic. PEF is niet alleen hernieuwbaar en afbreekbaar, het biedt ook mogelijkheden die PET niet biedt. Zo zouden er in de toekomst papieren bierflesjes kunnen worden ontwikkeld die aan de binnenkant van een PEF coating zijn voorzien. Met PET is het coaten van papier niet mogelijk.

Afbreekbaar

PEF is onder gecontroleerde omstandigheden binnen een jaar volledig afgebroken. In de natuur duurt het proces langer: een paar jaar. PEF zal naar alle waarschijnlijkheid een grote rol vervullen in de groene chemie. De fabriek die in Delfzijl wordt gebouwd, is de eerste commerciële FDCA fabriek ter wereld.

Het is niet de eerste fabriek van Avantium die in Delfzijl wordt gebouwd. Op korte afstand van de nieuwe fabriek ligt Avantium’s demofabriek voor monoethyleenglycol (plantMEG). Daarnaast heeft Avantium in Delfzijl ook nog eens een pilot bioraffinaderij waar lignine en glucose uit (non-food) biomassa worden geproduceerd.

Belangrijk polymeer

“Avantium is er trots op de eerste onderneming ter wereld te zijn die een commerciële installatie bouwt voor de productie van FDCA, de belangrijkste bouwsteen van PEF”, vertelt Avantium CEO Tom van Aken. “Ik ben ervan overtuigd dat PEF de potentie heeft om een belangrijk polymeer te worden dat wereldwijd in vele toepassingen en markten wordt gebruikt en ons helpt op de weg naar een circulaire economie. We zijn blij met de steun van onze partners voor onze FDCA-vlaggenschipfabriek.”