Op Chemelot is vorige week gestart met de bouw van een nieuwe fabriek van Tessenderlo Kerley waar straks vloeibare meststoffen zullen worden geproduceerd. Het product, Thio-Sul (ammoniumthiosulfaat/ATS), zal worden verkocht aan bedrijven die op grote schaal (groente) gewassen en bomen telen. 

De nieuwe Thio-sul fabriek is de tweede fabriek van Tessenderlo Kerley waar Thio-sul zal worden geproduceerd. De eerste fabriek bevindt zich in Rouen, Frankrijk. Deze fabriek is sinds 2017 in bedrijf. De vraag naar vloeibare meststoffen groeit in Europa. Met Thio-sul worden zwavelvoedingsstoffen aangevuld en worden tegelijkertijd de stikstofverliezen beperkt.

In de haven van Cuijk heeft Tessenderlo Kenderley begin dit jaar een tankopslag en overslagbedrijf overgenomen. Die opslagcapaciteit kan worden ingezet voor vloeibare meststoffen.

De engineering en bouw van de plant op Chemelot wordt uitgevoerd door dezelfde partij die de plant in Frankrijk heeft gerealiseerd: LGI, oftewel Le Gas Integral.

Uitbreiding

Loek Radix, Executive Director Chemelot, gaf het volgende commentaar op deze mijlpaal: “Met Tessenderlo-Kerley hebben we er weer een kunstmestwereldspeler bij die de bestaande productie op Chemelot uitbreidt en aanvult. De nieuwe fabriek voor vloeibare kunstmest is een prachtig voorbeeld van de uitbreiding van de ammoniakwaardeketen op Chemelot. Door gebruik te maken van de op Chemelot geproduceerde ammoniak is er een positief effect op veiligheid, duurzaamheid en concurrentievermogen en dat past goed binnen de Chemelot strategie 2050.”

Wethouder Yvonne Salvino-Meijer (economie, Sittard-Geleen): “Het is een goede zaak dat een gerenommeerd bedrijf als Tessenderlo Kerley heeft gekozen voor de Chemelot-site. Dat toont aan dat vernieuwing en met name duurzaamheid en circulariteit van belang zijn voor sites zoals Chemelot en op die manier ook bijdragen aan de toekomst van de mensen hier in onze gemeente en in onze regio.”