CBS: industrie is coronacrisis te boven

De industrie behaalde in het tweede kwartaal van 2021 een net iets grotere omzet dan in het tweede kwartaal van 2019. Volgens het CBS is de industrie daarmee de coronacrisis te boven.

In het tweede kwartaal van 2020, toen de pandemie voor het eerst om zich heen greep, werd er zo’n twintig procent minder omzet gedraaid door de industrie dan nu. Onder andere de olie&gas kreeg het zwaar te verduren toen de vraag naar benzine, diesel en kerosine een ware duikvlucht maakte. En ook de automotive industrie kreeg een flinke tik: verschillende fabrieken werden zelfs gesloten.

De relatieve toegevoegde waarde van de industrie (de mate waarin de industrie bijdraagt aan de totale economie) lag in Q2 van 2021 hoger dan in Q2 van 2019. Dat heeft echter niet zozeer te maken met een absolute groei van de industrie, maar meer met het gebrek aan herstel van andere sectoren. In verhouding draagt de industrie daardoor nu meer bij aan de economie als geheel.

Ondernemers rekenen voor Q3 op nog betere cijfers dan die van Q2. Desondanks zijn er nog altijd zorgen over grondstoffentekorten. Specifieke chips, bijvoorbeeld voor de automotive industrie zijn nog steeds bijzonder slecht leverbaar.