Chemelot is op alle droogte scenario’s voorbereid

Hoewel Chemelot vorige week nog aangaf niet te verwachten dat de toevoer van water naar het industriecomplex zou worden verminderd of stilgelegd, liggen de noodplannen door de aanhoudende droogte inmiddels klaar. Toch verwacht men bij Chemelot niet dat het zo’n vaart zal lopen.

Industriële watergebruikers maken zich al weken zorgen over de aanhoudende droogte. De toenemende verzilting kan schade opleveren aan industriële installaties. Ook de temperatuur van het water wordt een steeds groter probleem. Bij te hoge temperaturen mag koelwater niet meer worden geloosd op het oppervlaktewater.

Niet realistisch

Waar men zich bij Chemelot in het bovenstaande artikel nog niet al te veel zorgen leek te maken, doet een recent verhaal in 1Limburg anders vermoeden. In dit artikel vertelt Chemelot CEO Loek Radix dat ‘in het meest extreme situatie fabrieken dicht zullen gaan’. Volgens persvoorlichter Chantal Hamers is die voorstelling van zaken geen realistische: “We hebben het al vaker gezegd: in 1976 was het veel droger en konden de fabrieken ook gewoon door produceren. Inmiddels heeft het weer wat geregend en is de waterstand in de Maas alweer wat verhoogd.”

IAZI vs RWZI

Waar fabrieken in het Antwerpse havengebied gebruikmaken van RWZI-water dat wordt hergebruikt, focust men bij Chemelot liever op het hergebruiken van het eigen afvalwater middels de IAZI. “We zuiveren het afvalwater van de zestig fabrieken op de site en proberen dat zoveel mogelijk te hergebruiken.”

Een uitgebreider verhaal over het Circulair Water programma op Chemelot is hier te vinden. “Dit najaar verwachten we een concrete roadmap te kunnen presenteren”, verduidelijkt Hamers.

Achterban

De Landelijke Coördinatiecommissie Watertekorten (LCW) brengt de risico’s van watertekorten in kaart. De organisatie heeft onder andere de VNCI gevraagd of de achterban de gevolgen van eventuele watertekorten voor hun bedrijven wil doorgeven. De informatie wordt geanonimiseerd en vertrouwelijk verwerkt. Volgens VNCI persvoorlichter Roderik Potjer heeft de achterban tot nu toe geen problemen gemeld.