Chemelot

Chemelot-directeur Loek Radix waarschuwt dat door de hoge energieprijzen een domino-effect kan ontstaan als bedrijven vertrekken. Afgelopen maandag bezocht minister van EZ Micky Adriaansens het industriecluster.

Volgens Radix zijn de bedrijven op Chemelot dusdanig sterk met elkaar verweven dat als er bedrijven vertrekken, andere bedrijven ook zullen omvallen. Een domino-effect dus. Gemiddeld draait Chemelot nu op halve kracht van de beschikbare capaciteit. Er zijn weliswaar bedrijven die na een (onvrijwillige) onderhoudsstop weer opschalen, maar er zijn ook weer nieuwe bedrijven die afschalen.

Speelveld

De energie-intensieve industrie raakt steeds verder in de problemen. Steeds vaker wordt er naar het kabinet gekeken, maar het lijkt er niet op dat er binnenkort een oplossing aan zit te komen. Bij het bezoek aan Chemelot herhaalde Adriaansens volgens 1Limburg dat de bedrijven op Chemelot niet op een oplossing hoeven te rekenen. “Dit gaat om enorme bedragen, die trek je niet zomaar uit je achterzak. Uiteindelijk moeten bedrijven als hier op Chemelot veel minder afhankelijk worden van olie en gas. Als overheid moeten we proberen dat te versnellen. Maar we moeten ook het speelveld met de buurlanden zo gelijk mogelijk proberen te houden”, schrijft de krant.

De versnelling is volgens de minister hoog nodig. “Ik ga kijken wat we als kabinet kunnen doen en tegelijkertijd Europa nog sterker te maken voor een gelijk speelveld. We hebben een interne markt in Europa, maar je ziet dat ieder land onder druk anders omgaat met de hoge energieprijzen.”

Heb je interesse in vacatures binnen de industrie? Klik dan hier op industrie vacatures.