Het Oostenrijkse petrochemiebedrijf Borealis investeert 1 miljard euro in een nieuwe propaandehydrogenatiefabriek (PDH) in de haven van Antwerpen. Het is een van de grootste investeringen in de Europese chemiesector in de afgelopen tien jaar.

Borealis bouwt de fabriek met een productiecapacititeit van 750 kiloton per jaar op haar bestaande site in Kallo. De plant zet propaan om in propyleen, een veelzijdige kunststof die onder andere in de automobielindustrie, de medische sector en voedselverpakkingen wordt gebruikt. De investering moet van de fabriek een van de grootste PDH-fabrieken ter wereld maken. Borealis creëert zo honderd nieuwe banen en zorgt ook indirect voor een paar duizend arbeidsplaatsen tijdens de constructiefase.

Oleflex technologie
Borealis zet in de nieuwe fabriek de Oleflex-technologie van Honeywell UOP in. Deze technologie maakt gebruik van katalytische dehydrogenatie om propaan om te zetten in propyleen. Volgens Honywell heeft deze technologie bewezen de laagste contante productiekosten te hebben en het hoogste rendement op investering vergeleken met concurrerende technologieën. Het lage energieverbruik, de lage emissies en het volledig recycleerbare, op platina-aluminiumoxide gebaseerde katalysatorsysteem minimaliseren volgens de technologieleverancier de impact op het milieu.

Vlaamse subsidie
De investering wordt ondersteund door de Vlaamse regering, die vier miljoen euro strategische ecologiesteun heeft toegekend aan het project. De haven van Antwerpen bevestigt én verstevigt hiermee volgens essencia Vlaanderen(de sectorfederatie van de chemie en de life-sciences, haar rol als grootste chemische cluster in Europa. Minder dan een maand geleden kondigde Sea-Mol, een joint-venture van Mol Chemical Tankers en Sea-Invest, nog aan dat ze voor de haven van Antwerpen had gekozen voor de bouw van een opslagtankterminal, goed voor een investering van 300 à 400 miljoen euro.

Krachtige magneet
De chemiesector in Vlaanderen is volgens essencia de voorbije jaren uitgegroeid tot een krachtige magneet voor buitenlandse investeringen. Sinds 2010 trok de sector zowat 300 investeringsprojecten aan, goed voor een totaal investeringsbedrag van bijna 7 miljard euro. Begin oktober voltooide het Japanse chemiebedrijf Nippon Shokubai een forse investering van 350 miljoen euro in Zwijndrecht en ook INEOS overweegt het Antwerpse havengebied als locatie voor een grootschalig investeringsproject. Borealis geeft bovendien volgens essencia zelf aan dat de nieuwe installatie in Kallo mogelijk tot extra investeringen leidt in de andere productievestigingen van het bedrijf in Zwijndrecht en Beringen.

Lees hier het Borealis persbericht