Chemiebedrijf SACHEM Europe in Zaltbommel (foto: SACHEM).

Chemiebedrijf SACHEM Europe in Zaltbommel rondde eind december 2022 drie grote investeringsprojecten af. Zo plaatste familiebedrijf Kuijpers een luchtbehandelingskast die lucht in de drie productiehallen afzuigt en opnieuw verse lucht de hallen inblaast. Kuijpers installeerde tevens een koelcentrale met twee nieuwe koelmachines. Ook het brandbeveiligingssysteem is vervangen.

SACHEM Europe maakt hoogwaardige chemicaliën die essentieel zijn voor de productie van elektronica, kunststof, geneesmiddelen, cosmetica, papier en katalysatoren. De productie op het terrein in Zaltbommel voldoet volgens het chemiebedrijf aan de allerhoogste veiligheidseisen.

BRZO-samenvattingen

Uit de openbare BRZO-samenvattingen blijkt dat het chemiebedrijf de laatste jaren inderdaad grote stappen heeft gezet om de veiligheid te verbeteren. Om de veiligheid ook op de lange termijn te borgen vormde SACHEM voor drie complexe projecten een bouwteam met Kuijpers.

ATEX-ventilatiesysteem

Voor het nieuwe ATEX-ventilatiesysteem plaatste Kuijpers een luchtbehandelingskast. Die zuigt lucht in de drie productiehallen af en blaast opnieuw verse lucht de hallen in. Hiermee voldoet SACHEM aan het gewenste ventilatievoud dat past bij de zonering.

Koelcentrale

Het familiebedrijf installeerde eveneens een koelcentrale met twee nieuwe koelmachines en hergebruik van een bestaande. Daarbij kwam een groot buffervat van 40 m³, nieuwe distributie naar de hallen en aanpassingen van al het leidingwerk van de koelsystemen in de hallen. Hierdoor heeft SACHEM nu de keuze om bij verschillende procesdelen, zoals de reactoren, te koelen met koeltorenwater of met gekoeld koud water van de koelmachines.  Grondwater is daardoor volgens het bedrijf niet langer nodig.

Vergunning liep af

“De vergunning om grondwater in te zetten voor het koelen van onze bedrijfsprocessen liep af, waardoor er behoefte was aan een gesloten koelsysteem”, zegt Vincent van Nunen, sinds maart 2020 als projectmanager bij SACHEM bij het project betrokken. “En ook de wens voor nieuwe brandbeveiliging lag al op de plank. Voor alle projecten gold een grote impact op onze productiehallen, mede door noodzakelijke productiestops. Voor ons reden om het ventilatie-, koel- en brandbeveiligingsproject gelijktijdig op te pakken en daarmee de effecten op ons proces te verminderen.”

Brandmeldinstallatie

Ook het brandbeveiligingssysteem is vervangen door een nieuwe brandmeldinstallatie in de hallen, het technisch magazijn, de kantooromgeving en bij de technische dienst. Én sprinklers in de hallen en bij tankputten en verlaadplaatsen. Ook is er een nieuwe sprinklerwater-opslagtank gerealiseerd.