Ioniqa Technologies, een spin-off van de Technische Universiteit Eindhoven, is 23 september samen met Hiber en Inreda door het kabinet gekozen tot Nationaal Icoon. “Deze nieuwe Nationale Iconen zijn visitekaartjes van onze innovatieve kracht. Het zijn uitvindingen van ondernemers met grote economische potentie”, aldus staatssecretaris Mona Keijzer (EZK).

Keijzer maakte de 3 winnaars op 23 september bekend in het tv-programma De Wereld Draait Door. Ioniqa ontwikkelde een chemische recycling-methode voor PET-afval. Hiermee kan volgens de spin-off tot 25% van de wereldwijde plasticproductie oneindig worden ge-upcycled. De kwaliteit van deze nieuw geproduceerde PET is bovendien gelijkwaardig aan dat geproduceerd uit olie, terwijl de footprint 75% lager is dan bij plastic uit olie. Met deze techniek wordt het voor het eerst echt mogelijk om de productie en verwerking van plastic volledig circulair te maken, stelt Ioniqa.

Demonstratiefabriek
De techniek is stap voor stap ontwikkeld tot een industrieel proces. Ioniqa exploiteert sinds april 2019 een 10k ton demonstratiefabriek op Chemelot en werkt aan verhoging van de productie-efficiëntie. De methode levert een concrete en belangrijke bijdrage aan het realiseren van de circulaire economie. Het proces is niet afhankelijk van de sterk fluctuerende olieprijzen; prijzen zijn daardoor volgens Ioniqa relatief laag en stabiel.

Samenwerking PET-producenten
Het bedrijf werkt samen met PET-producenten Indorama, Coca Cola en Unilever. Zo wil Unilever wil in 2025 alleen nog maar herbruikbare plastic verpakkingen gebruiken. In 2030 moeten alle plastic verpakkingen in de Europese Unie recyclebaar of herbruikbaar zijn.

Het kabinet helpt de Nationale Iconen hun ambities waar te maken en geeft ze een internationaal podium. De betrokken ondernemers en onderzoekers krijgen een ondersteuningsprogramma op maat. Daarnaast krijgen ze een minister of staatssecretaris als ambassadeur. Deze biedt bijvoorbeeld toegang tot een groot netwerk bij het aanboren van nieuwe mogelijkheden in binnen- en buitenland.Staatssecretaris Van Veldhoven is vanuit het kabinet de ambassadeur voor Ioniqa Technologies.

Blij met erkenning
De CEO en oprichter van Ioniqa, Tonnis Hooghoudt, is blij met deze erkenning van de Nederlandse regering. “Wij verwelkomen de steun om onze circulaire technologie internationaal te lanceren. We hebben een zeer positieve boodschap voor de wereld; ons PET upcycling-proces dat nu beschikbaar is, stelt ons in staat om onze wereld op te ruimen, de oliekraan voor de productie van kunststoffen dicht te draaien en zo een schonere wereld door te geven. ”