Chemische grondstoffen direct uit zonlicht produceren

33 studenten hebben 3,5 jaar gewerkt aan een reactor die chemische bouwstenen produceert met als energiebron zonlicht, zonder tussenkomst van PV-cellen. De chemische reactie wordt dus direct aangedreven door zonlicht.

Elektriciteit uit zon is prachtig, maar bij de omzetting van licht naar elektriciteit gaat er energie verloren. Studenten van Applied Science en van Engineering ontwikkelden een reactor die zonder tussenkomst van PV-cellen chemische processen kan laten verlopen. In de reactor wordt zonlicht opgeslagen door nano-deeltjes die veel meer fotonen kunnen opnemen dan PV-cellen. De techniek is niet nieuw: foto-flowtechniek wordt al jarenlang onderzocht, maar geniet de laatste paar jaren van een grotere belangstelling, onder andere om chemische bouwstenen efficiënter en duurzamer te kunnen produceren.

Commercieel verkrijgbaar

Foto-flowtechniek biedt op labschaal uitstekende mogelijkheden om met behulp van licht diverse bouwstenen te produceren, maar de toepassing in de industrie loopt nog jaren achter op het lab. Met de nieuw ontwikkelde – miniatuur – reactor kan beter worden uitgezocht in hoeverre foto-flowtechniek kan worden opgeschaald naar industriële toepassingen. Daarbij gaat het team van studenten er van uit dat een grotere reactor moet kunnen worden opgebouwd uit commercieel verkrijgbare onderdelen.

 

Foto: Zuyd.nl