Chemport Innovation Centre geopend

In Delfzijl, op het terrein van Groningen Seaports, heeft gedeputeerde IJzebrand Rijzebol het nieuwe Chemport Innovation Centre (CIC) geopend. De eerste huurder, ExxFire, werd daarbij ook meteen welkom geheten.

Het Chemport Innovation Centre moet een plek gaan bieden aan start-ups die een bijdrage gaan leveren aan de vergroening van de industrie. Bij het CIC kunnen bedrijven terecht die hun eerste pilotfase succesvol hebben doorlopen en klaar zijn voor de eerste opschaling. Een dergelijke plek was er nog niet in het noorden van Nederland.

Het CIC is vooral opgezet voor bedrijven die in de demonstratiefase (TRL6-7-8) terecht zijn gekomen. Op de nieuwe locatie kunnen de startende bedrijven op een veilige, snelle en efficiënte wijze hun innovaties in de volgende fase testen. Daarbij kunnen de bedrijven gebruik maken van een kantoor, een testruimte, vergunningen die al geregeld zijn, en andere voorzieningen.

Vergunning

Voor de vestiging van het CIC is gebruik gemaakt van een leegstaand fabrieksgebouw op het Metal Park in Delfzijl. Het gebouw is compleet vernieuwd en geschikt gemaakt voor nieuwe huurders. Er zijn drie pilotplekken van 250m2 per stuk beschikbaar. Het CIC beschikt bovendien over 3 hectare grond waar een milieuvergunning voor is afgegeven. Scale ups kunnen ook met eigen huisvesting van dit terrein gebruik maken.

ExxFire is de eerste huurder bij CIC. Het bedrijf ontwikkelde een methode waarmee met drukloos opgeslagen gas waardevolle ruimtes (datacenters, musea) brandveilig kunnen worden gemaakt. ExxFire is inmiddels de eerste pilotfase voorbij en kan bij het CIC gaan opschalen.

Bedrijven die zich op het CIC vestigen kunnen aanspraak maken van een subsidie van 50.000 euro van de Provincie Groningen. ExxFire ontving deze subsidie voor de inrichtingskosten bij het CIC.